Chtějí být jako my - výjimeční a vráždící, nebo ne?
recenze
Chtějí být jako my (2024) / KočkomilkaJanaKdyž vidím v edičním plánu nakladatelství Cosmopolis young adult thriller, okamžitě jej přidávám na TBR list! No a když obálku knihy zdobí krev, musím si příběh přečíst okamžitě! Chtějí být jako my splňuje anotací i vzhledem vše, co mne dokáž dostat do varu. A že se to tentokrát povedlo!
V americké soukromé škole je zabita studentka. Svým klukem. Je zatčen. Život jde dál, jen si dívku občas na začátku roku připomenou. Taková je mentalita komunity prominentních boháčů a jejich dětí. Jenže někdo to tak nechce nechat. A napíše naší hlavní hrdice Jill. Zaseje tím semínko pochybností, které se rozroste do problémů, které by určitě děti - protože ještě nejsou ani na vysoké - řešit neměly.
Jill patří mezi Hráče. Studenti, kteří si prošli peklem, aby mohli stanout na vrcholu společenského žebříčku a dostali se na jakoukoliv vysokou školu. Třeba na Brown. Celý školní rok maturantů sledujeme z jejího pohledu. Někdy popisuje přítomnost, někdy se zatoulá do minulosti. I když je děj bohatý na postavy, které Jessica Googman namodelovala krásně, čtenáře okamžitě zaujmou pouze ty, u kterých se něco vymyká - a jak jistě tušíte, někdo z nich před třemi lety zabil Shailu. Zpočátku to působí, že by vrahem mohla být i samotná vypravěčka. Jenže jak čteme dál, odhalujeme střípky minulosti a bojujeme s tlakem současnosti, vykrystalizuje i pár dalších, snad slibnějších adeptů.
Kniha Chtějí být jako my popisuje absurditu americké střední školy. Respektive něco, co by v českých podmínkách přežilo jen stěží. To jsem si myslela, než jsem si uvědomila, že i můj syn chodí na soukromou školu a patří mezi ty, které by stoprocentně vybrali mezi Hráče. Jill nám v příběhu ukazuje, jak tenká je hranice mezi tím být slušný a tím být podvodník. Skoro až ucítíme, jak z knihy tryská šikana - ale je to přece sranda, dělají to dobrovolně… Poznáme, jaké to je stanout na vrcholu potravního řetězce a vládnout těm, kteří chtějí to, co mají ti nejvyšší. Také se budeme bát, protože se Jill pouští do riskantního podniku a může to pro ni skončit opravdu špatně. A to nejen v případě nepřijetí na Brown.
Jessica Goodman napsala luxusní napínavý thriller. Soustředila se na důležité momenty, ale nic neuspěchala. Nechala Jill pátrat a plánovat, navazovat spojenectví. Čtenáře trápila, neboť vrah není úplně jasný, vždycky se našel někdo, kdo se na něj hodil lépe. A celé to zabalila do tíživé atmosféry přijímacích rituálů a zkoušek, kdy si hrdinka musí uvědomit, co chce víc. Žít, nebo přežívat?
Chtějí být jako my Jessica Goodman
Jill Newmanová navštěvuje prestižní soukromou školu a žije zdánlivě dokonalý život. Jenže pak je její nejlepší kamarádka Shaila zavražděna. K činu se přizná Shailin přítel Graham, případ je policií uzavřen a Jill se pokusí na všec... více