Dívka v orlích spárech - Rozpačité pokračování série Milénium

recenze

Dívka v orlích spárech (2024) 2 z 5 / KočkomilkaJana
Dívka v orlích spárech

Karin Smirnoff se v sedmém díle série Milénium znovu vrací do světa Lisbeth Salanderové a Mikaela Blomkvista, tentokrát zasazeného do prostředí ekologického boomu na severu Švédska. Anotace slibuje napínavou záhadu, kdy Lisbeth dorazí vyřešit záhadné zmizení matky své neteře Svaly, zatímco Mikael se potýká s nepříjemnými zprávami kolem svatby své dcery.

Přestože příběh má potenciál nabídnout zajímavé dobrodružství, čtenáře může zklamat. Složení postav je značně přetížené a jejich identifikace na spektru pozitivní–negativní je sice jasná, avšak v chaotickém vyprávění se postavy zdají ploché a nedostatečně prokreslené. Lisbeth, která byla dříve ikonickou postavou plnou síly a inteligence, se zde zdá být méně výrazná, zatímco její neteř Salva se paradoxně vyznačuje neobyčejným intelektem.

Kniha trpí zvláštním dějovým stylem, který se otřásá mezi hlavami různých postav bez jakéhokoli zřetelného odlišení. Tento chaos může vést k zmatku, což je škoda, protože některé jemné nuance příběhu a politiky, které Smirnoff do vyprávění vkládá, nemají šanci vyniknout.

Mikael Blomkvist hraje v příběhu podružnou roli a jeho charakter nemá možnost dostatečně se rozvinout. Ve srovnání s minulými díly série, kde jeho přítomnost měla své místo, se nyní jeví jako zbytečný doplněk, což snižuje dynamiku příběhu.

Zatímco se série Milénium v minulosti vyznačovala temným a zvráceným pohledem na násilí, především na ženách, Dívka v orlích spárech se jeví spíše jako „soft“ verze ve srovnání s těmito standardy, více se soustředící na ekologii, vztahy, politiku a trucuje nad zánikem papírových novin.

Ve výsledku je Dívka v orlích spárech myšlenkovým mišmašem, který sice naznačuje autorský talent Karin Smirnoff, ale v praxi tento potenciál nedokáže naplnit. Příběh může poskytnout čtenářům určitou zábavu, avšak postrádá hloubku a zvrácenost, které ji dříve dělaly atraktivní.


Dívka v orlích spárech Dívka v orlích spárech Karin Smirnoff

Mikael Blomkvist a Lisbeth Salanderová opět na scéně. Sedmý případ ze série Milénium. Vzdálený sever Švédska zachvátila zlatá horečka. Dosud nevyužité přírodní zdroje lákají zástupy lidí, ne každý však přijíždí s čistými úmysly. ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář