Havraní spolek – první díl fantasy série

recenze

Havraní spolek (2024) 4 z 5 / Kizuizi
Havraní spolek

Za recenzní výtisk v rámci spolupráce děkuji nakladatelství Albatros Media (CooBoo)

Blue Sargentová patří do rodiny jasnovidců, což ovšem přináší značné nevýhody. Například když od mládí víte, že až najdete svoji lásku a políbíte ji, tak váš vyvolený zemře. Blue se proto snaží klukům vyhýbat, jenže to by ve stejném městě nesměla být elitní chlapecká škola...

A je to tu zase – nechala jsem se navnadit obálkou a v tu chvíli mi bylo úplně jedno, že je to čtení pro mladší čtenáře, než jsem já. Anotace zní taky dost slibně a magii já mohu, takže jsem se vyloženě těšila – a zklamaná jsem rozhodně nebyla.

Havraní spolek je čtivý příběh, který čtenáře přivede do malého městečka plného magických sil, domu (někdy značně potrhlých) jasnovidek a jedné chlapecké prestižní školy, která „vychovává“ budoucí generaci vlivných mužů. A ještě je tu také jedna legenda o možnosti probudit mrtvého krále.

Začíná to tak trochu jako pohádka s maličkatým nádechem strašidelna, ale postupně se příběh mění v horlivou honbu za tajemnou legendou, při které jde i o život. Stranou půjdou pravidla a přísliby, nastoupí očekávání a šokující odhalení. A samozřejmě je tu také ta zlověstná předpověď o smrtícím polibku.

Mně se to moc líbilo, i když si myslím, že kdybych byla mladší, nejspíš bych byla nadšená ještě víc. Hlavním postavám je okolo šestnácti a tak se potýkají nejen s běžnými starostmi studentů, ale přicházejí i první lásky a život jim „ztěžují“ i otravná pravidla rodičů. Ovšem zajímavým bodem je tu i výskyt ožehavých témat společnosti – zde konkrétně jde třeba o domácí nasilí.

Je pravda, že jsem měla trochu problém s tím, že jsem se občas cítila v textu lehce ztracená. Občas mi něco nedávalo smysl, sem tam to bylo komplikovanější na čtení. Netuším čím to bylo, ale zas je pravda, že je to úvodní díl série, tak snad si to v pokračování už „sedne“. Jen se obávám, že tahle komplikovanost může někoho i odradit...
Já si rozhodně pokračování přečtu, protože mě baví nejen rodina jasnovidek, ale chci vědět, jak to bude celé pokračovat.

P.S.: a knížka má i svělou barevnou ořízku!


Havraní spolek Havraní spolek Maggie Stiefvater

Když se narodíte do rodiny jasnovidců, nese to řadu výhod i zdrcujících břemen. Své o tom ví i šestnáctiletá Blue Sargentová – odmala jí totiž vtloukali do hlavy, že až jednou políbí svou pravou lásku, její vyvolený zemře. A tak s... více


Komentáře (0)

Přidat komentář