Hlavně všechno přežít – YAthriller

recenze

Hlavně všechno přežít (2024) 3 z 5 / Msomaji
Hlavně všechno přežít

Za recenzní výtisk v rámci spolupráce děkuji nakladatelství Grada (Metafora)

Haley a její bratr mají rozvedené rodiče. Zrovna jsou u otce, který se rozhodne vzít je na „výlet“. Neřekne jim kam jedou, jen je ráno rychle vyžene z domu. Očividně totiž ví něco, co jim snad pomůže zachránit si život...

Mám ráda dystopické knihy (ne že by těch hrůz kolem nebylo dost, ale zas vím, že budu stopro vědět co dělat, když přijdou zombíci :) ), proto jsem tentokrát neposlechla svůj vnitřní hlas. Ten mi totiž říkal, že tuhle knihu číst nechci, jenže jakožto správný tvrdohlavec (jsem býk), jsem si prosadila svou.

Hlavně všechno přežít je YA dystopický thriller, a já s tou knihou neskutečně bojovala už od prvních stran. Musím jí připsat plus za zpracování, kdy je příběh psán jakousi formou deníčku, doplňován o důležité body, kdy na co nezapomenout. Jenže pro mne to byl zároveň i kámen úrazu, protože ta forma mi vůbec nesedla.

Autor do příběhu zapracoval rodinné drama, které je tak nějak obrazem většiny dnešních rodin. Bohužel je to ten horší případ, kdy se rodiče nedokáží dohodnout a dětem se podbízejí, aby si oni dva vybrali toho „správného“ rodiče – jenže je to příběh z pohledu patnáctileté holky, která to vidí po svém. Matku nesnáší že vyštvala otce, u otce jí to nebaví, nemá tam svůj komfort.

V celé knize není nic, co by mě nějak oslovilo. Postavy mi přišly naprosto nesympatické (Haley je neustále vulgární, pak je tam postava která každému říká miláčku...), všichni si tak nějak jedou to svoje a hlavně dost sobecky. Postupně se dozvídáme pozadí celého příběhu, který pak ve finále vyzní trochu jinak, než jak se zdál. Není tu nouze o velmi vypjaté situace, ale ani zde jsem nebyla nadšená – dát v kritické situaci rozhodovací hlas patnáctileté jen proto, že dospělí nevědí (nebo jsou pod vlivem prášků), to mi přišlo jako vrchol nevkusu.
Druhá půlka knihy se trochu zlepšila, ale nezachránil to ani konec, který byl přesně takový, jak jsem si myslela. Jediné co jsem si z knihy odnesla je to, že takhle se prostě lidi k sobě chovat nemají.

Hlavně všechno přežít má moc pěknou obálku a jistě si najde i své spokojené čtenáře, jen já to tentokrát nejsem.


Hlavně všechno přežít Hlavně všechno přežít Ewan Morrison

Jmenuju se Haley Cooper Croweová a bydlím v izolaci na odlehlém místě, o kterém nesmím mluvit. Uběhly dva roky od pandemie covidu-19. Haley a Ben žijí se svou rozvedenou matkou. Jejich otec ovšem věří, že se neodvratně blíží ep... více


Komentáře (0)

Přidat komentář