Kagen Prokletý – fantasy

recenze

Kagen Prokletý (2024) 5 z 5 / Kizuizi
Kagen Prokletý

Za recenzní knihu v rámci spolupráce děkuji nakladatelství Gnóm!

Jmenuje se Kagen Vale a právě se probudil celý zmatený s bolehlavem. Kde to vlastně je, kde má věci a co se to děje venku? Stačí jediný pohled z okna a je jasné, že je všechno špatně. V ulicích se bojuje, domy hoří a on má být sakra v paláci a bránit královské ratolesti...

Tahle kniha mě lákala už od první zmíňky, ale stejně jsem pořád lehce váhala. A teď, když mám přečteno, mě napadá jen jediné – kurňa nad čím jsem tak váhala?

Kagen Prokletý, první díl grimdark fantasy série, je neskutečně čtivá kniha a já jsem z ní naprosto nadšená. Není to zrovna drobeček, má necelých 570 stran, ale je tak „boží“, že si jistě jako já postesknete, proč těch stran není víc.

Troufnu si říct, že už z prvních stran se dá usoudit, jestli vám kniha sedne, nebo na ni nebudete mít žaludek. Není to totiž nic pro jemné dušičky – děj je místy dost brutální (a nemyslím jen krvavý) a někdy i lehce nechutný (hlavně ten recept na kocovinu), nechybí ani peprnější (často vtipné) slovní přestřelky.

Příběh, který má několik dějových linek a postupně seznamuje čtenáře s fungováním a historií světa, ve kterém byla magie postavena mimo zákon, nás přivádí do Stříbrné říše v době jejího pádu a hlavního hrdinu zastihne v ne zrovna nejlepší kondici. Kagen je tělem i duší bojovník, i když možná trochu zhýčkaný životem v paláci. Velice těžce ale nese jakoukoliv porážku, a tak začíná své chmury utápět v alkoholu. Dá se říct, že se z něj stal alkoholik a „fňukna“, ale naštěstí se v pravý čas objeví Tuke (velkej potetovanej chlápek, který má pořád něco s koulema - ne svejma).

Je toho tolik, co bych vám o knize chtěla říct – jsou tam boje, vtipné pasáže, alkoholové dýchánky, sem tam i trocha lechtivého obsahu, nechybí napětí ani záhady, bohové, odporní padouši, záhadné bytosti či upíři... Mohla bych pokračovat do nekonečna, proto řeknu jen jediné – PŘEČTĚTE SI TO! A doufám, že se dočkáme pokračování, protože já ho vážně (hlavně po tom konci) potřebuju!

Co ještě musíte vědět - kniha obsahuje i mapu a jako bonus si dokonce můžete vybrat ze dvou verzí obálky!

P.S.: za tu fňuknu mi to Kagen určitě spočítá... :)


Kagen Prokletý Kagen Prokletý Jonathan Maberry

Kagen Vale se probouzí do vřavy nepřátelské invaze, přinášející mu prokletí. Stříbrná říše je poražena za jedinou noc. Hakkijský černokrál povstal a do světa se vrátila magie. Podaří se Kagenovi zmařit nástup vlády zla? „Loď se... více


Komentáře (0)

Přidat komentář