Když se do sebe zamilují následník trůnu a britský premiér

recenze

Překvapivý následník (2024) 5 z 5 / Suzanne
Překvapivý následník

Callumovi je pětadvacet, pracuje v pojišťovně a žije v Kalifornii. To, že je jedenáctý v pořadí na britský trůn, bere jako kuriozitu, jenže najednou se z něj stane korunní princ. Začíná boj s pravidly a etiketou, bulvárem, nepřízní veřejnosti, křivými přáteli i pocitem, že nikdy nebude dost dobrý. Naštěstí je tu premiér Oliver Hartwell, který mu poskytne podporu a porozumění. Jenže jejich přátelství se postupně promění v hlubší city…

(Recenze vznikla v rámci barterové spolupráce s Albatros Media. Děkuju :)

Oliverovi Hartwellovi je 39 let a z chudého kluka se vypracovat na prvního homosexuálního premiéra v dějinách. A teď se kromě složitých politických bojů a intrik musí potýkat i se skandálem královské rodiny a překvapivým americkým následníkem trůnu.

Callum se zajímá o spoustu (často dost podivných) témat, o nichž rád diskutuje, je nešikovný, neumí konverzovat a občas ho zradí rozdíly mezi britskou a americkou angličtinou. Páchá proto jeden trapas a přešlap za druhým a tisk, veřejnost i internetoví trollové ho doslova lynčují.

Jediný Oliver ho dokáže pochopit a podpořit. Jenže jak se jejich přátelství prohlubuje, tak Oliverovi dochází, že ke Callumovi chová hlubší city. Následník trůnu a premiér spolu ale nikdy nemohou mít vztah, takže jejich city mohou ohrozit jak Oliverovu politickou kariéru, tak i celou monarchii.

Překvapivý následník přináší pohodovou a milou lgbt romanci z královského prostředí. Jax Calder píše lehce, čtivě a neskutečně chytlavě. Měla jsem chuť knihu zhltnout na jeden zátah, ale přitom jsem si ji chtěla užívat co nejdýl. A jakmile jsem ji dočetla, tak jsem měla chuť začít zase od začátku.

V příběhu nechybí vyprávění z pohledu Calluma i Olivera, pořádná dávka vtipu, zakázaná romance, jiskření, pár (decentních) homosexuálních scén ani akce a drama na závěr. Jax Calder do příběhu zakomponovala kritiku médií, internetu a sociálních sítí. Překvapivý následník je ale především správně roztomilá kniha, která vás pohladí po duši, zlepší vám náladu a u které se budete jen spokojeně culit.

Jax Calder úmyslně pojala Překvapivého následníka jako Červenou, bílou a královsky modrou naruby. V knize Červená, bílá a královsky modrá je syn americké prezidentky snědý a tmavovlasý a na krku nosí klíč od rodného domu, zatímco britský princ je plavovlasý, jeho otec byl slavný herec a zemřel na rakovinu slinivky. V Překvapivém následníkovi je snědý a tmavovlasý premiér a na krku nosí vojenské známky, zatímco americký princ je plavovlasý, jeho matka byla herečka a modelka a zemřela na rakovinu jater. Těžko říct, jestli to bylo nutné, protože Callum a Oliver jsou dostatečně osobití a sympatičtí a jejich vztah milý a zdravý, aby to fungovalo samo o sobě.

Casey McQuiston v Červené, bílé a královsky modré vykreslila britskou monarchii jako zkostnatělou instituci plnou předsudků a nesmyslných pravidel, ale Jax Calder monarchii přibližuje čtenáři a ukazuje, že snad má své místo i ve 21. století. Zároveň ale podotýká, že je potřeba, aby se změnila a modernizovala.

Překvapivého následníka jsem si zamilovala stejně jako Červenou, bílou a královsky modrou, a ta patří mezi mé nejoblíbenější knihy vůbec. Ale pokud se vám z nějakého záhadného důvodu Červená, bílá a královsky modrá nelíbila, tak přesto Překvapivého následníka zkuste, protože navzdory úmyslným podobnostem má přeci jen odlišný příběh a atmosféru.

Já doufám, že v českém překladu vyjde i volné pokračování s názvem Unlikely Pair, v němž je hlavním hrdinou Oliverův nejlepší přítel Toby a jeho úhlavní nepřítel, předseda konzervativců Harry Matheson, kteří se snaží přežít ve skandinávské divočině a přitom zjišťují, že místo nenávisti k sobě začínají cítit něco jiného.


Překvapivý následník Překvapivý následník Jax Calder

Co se stane, když se princ z Walesu zamiluje do britského premiéra? Zakázaný románek plný humoru a zvratů. Kvůli skandálnímu chování příbuzných jsem se ze dne na den stal britským následníkem číslo jedna. Královský život však nen... více


Komentáře (0)

Přidat komentář