(zatím) nejlepší z thrillerů s Laurel Snowovou

recenze

Přežij, dokud můžeš (2024) 5 z 5 / Suzanne
Přežij, dokud můžeš

Dcera Kate Vuittronové najde svého otce nahého, brutálně ubodaného a s valentýnskými bonbony ve tvaru srdce nacpanými do krku. Vyšetřování se ujímá agentka FBI Laurel Snowová, přestože je Kate její asistentkou.

(Recenze vznikla ve spolupráci s nakladatelstvím Metafora. Děkuju :)

Laurel si je jistá, že Kate nemá s brutální smrtí svého bývalého manžela nic společného, i když jako exmanžel a otec jejích tří dcer stál za starou belu. Navíc má víc než jen pár podezřelých. Victor Vuittron totiž nebyl žádný svatoušek. Měl minimálně jeden sexuální poměr, i když se nedávno znovu oženil, a také kandidoval do městské rady a netajil se tím, že má na svého protivníka, radního Sweltera, nějakou špínu.

Laurel při vyšetřování musí spolupracovat s agentem Norrsem, s nímž ale chodí její nevlastní sestra, doktorka Abigail Caineová. A Laurel si je jistá, že Abigail je narcistická psychopatka, která byla nějak zapletená do předchozích vražd. A možná také měla něco společného se záhadným zmizením jejich biologického otce, pastora Zeke Cainea, před pěti lety.

Rebecca Zannetti je zkušená autorka, která napsala už sedmdesát románů. Série s Laurel Snowovou je jediná přeložená do češtiny a zatím u nás vyšly tři díly: Uteč, dokud můžeš, Zmiz, dokud můžeš a právě Přežij, dokud můžeš. Jedná se o thrillery šmrncnuté romantickou a psychologickým románem.

Rebecca Zannetti píše neuvěřitelně čtivě a chytlavě, což společně s dějem dělá z jejích knížek nebezpečně návykové čtení. V Přežij, dokud můžeš nechybí zamotaný případ, kdy se všechny stopy postupně proplétají, napětí, intriky, spousta tajemství, trocha akce, nebezpečí a romantiky. Laurelin vztah s kapitánem horské služby Huckem Riversem se prohlubuje. Obzvlášť se mi líbí, jak Huck komunikuje s Laurel, která je sice geniální, ale podtext, ironie, náznaky, výrazy obličeje stejně jako různá přirovnání jí nic neříkají. Taky se mi zamlouvá, jak se vyvíjí jednotlivé vedlejší postavy a že se dozvídáme aspoň střípky z jejich soukromého života.

Přežij, dokud můžeš není úplně dokonalé. Vraha jsem uhodla, jelikož jsem měla podezření, že přesně pro tento účel si autorka tuto postavu připravila. Taky bych se obešla bez zvratu ve vztahu Laurel a Hucka, protože provedením je poněkud nereálný, a ocenila bych, kdyby autorka v každém díle nerozstřílela Laurel (případně Huckovi nebo někomu z jejích kolegů a přátel) auto.

Asi by bylo dobré zmínit, že tato série je čistě románová – vždyť hlavní hrdinkou je mladá, geniální agentka FBI, co má hetorochromatické oči, několik doktorátů, víc životů než kočka a k tomu psychopatickou nevlastní sestru. To není výtka, protože mě to ani trochu nevadí, ale některým čtenářům by mohlo.

Pro mě je Rebecca Zannetti letošním velkým objevem, protože jsem si sérii s Laurel Snowovou okamžitě zamilovala. Přežij, dokud můžeš je podle mého zatím nejlepší ze tří česky vydaných dílů. Takže rozhodně vřele doporučuji. Akorát čekání na čtvrtý díl s názvem You can kill, který vyjde v originále na podzim roku 2024, bude nekonečné.

4,5/5


Přežij, dokud můžeš Přežij, dokud můžeš Rebecca Zanetti

Na americkém severozápadě panuje obzvláště vražedná zima a vycházející hvězda FBI Laurel Snowová loví sériového vraha s děsivým modus operandi. Poblíž kostelů, charitativních organizací a poradenských center byla nalezena těla – k... více


Komentáře (0)

Přidat komentář