Kniha Kde rostou divoké třešně od L. Madeleine vychází z dění, které se zakládá na dopadech první světové války a španělské chřipky.
Hlavní hrdinku devatenáctiletou Emeline Vaneovou totiž válka a chřipka připravily o dva starší bratry a maminku. Mladičká Emeline zůstala sama s malým bratříčkem. Emeline se hluboce ponořila do svého zármutku a nedokázala se vypořádat s vizemi svého strýce pro svou budoucnost. Zatímco se strýc ujal jejího malého bratra, tak Emeline uprchla do jižní Francie.
Vedle Emeline poznáváme i druhou klíčovou postavu, advokátního koncipienta Billa, který 50 let po útěku Emeline do Francie a přerušení kontaktů s její rodinou pátrá po tom, zda Emeline ještě žije, neboť potomci jejího nejmladšího a v mezičase zesnulého bratra chtějí prodat jejich opuštěný rodný dům. Bill najde Emelinin starý deník a ten je důležitý prvek a Bill se ocitá v Emelině příběhu. Bill chce zjistit o Emeline pravdu. Co ale zjistí a co se Emeline skutečně stalo?
Ocitáme se tedy ve dvou různých časových liniích: 1919 (Emeline) a 1969 (Bill). Nicméně vzdor těmto dvěma liniím se příběh čte velmi dobře a je snadné držet krok se vším děním. Zápletka se točí okolo ženy ztracené v roce 1919, statku ve špatném stavu, deníku a jižní Francie. Jak modernější příběh, tak historický příběh, byly zcela poutavé. Ani Emeline ani Bill neměli jednoduchou životní cestu, ačkoliv u obou bylo vidět, jak se vydali k individuální svobodě. Bill, u něhož se zpočátku zdá, že má svět u nohou, je také pod tlakem očekávání svých rodičů, své přítelkyně a monotónnosti svého profesionálního života.
Romány z tohoto žánru mám ráda. Tento je navíc obohacen krásnou obálkou. Už podle obálky jsem tušila, že se mi kniha bude líbit a má očekávání byla naplněna. Vždycky si užívám knih, které nás dovedou do různých časů a odhalují tajemství nebo pravdy. Popis, zejména co se týká jídla a krajiny, je v této knize natolik barvitý, že jsem si připadala, jako kdybych se nacházela na místě - na jihu Francie. Ta kulinářská stránka je další bonus knihy. Ano, jsou nám servírovány všechny chutě světa: slaná, sladká, kyselá i hořká. Je to skutečně krásný příběh ztráty, smutku, strachu, úzkosti, lásky a uzdravení. Kdyby nebyla korona, tak jsem natolik natěšena, že bych si hned zaplatila nějaký zájezd do jižní Francie.
Kde rostou divoké třešně Laura Madeleine
První světová válka je u konce, ale osmnáctiletá Emeline Vaneová, zchudlá dědička z chladných anglických mokřadů, stíhaná vzpomínkami na všechny, jež ztratila, klid stále nenachází. V jednu chvíli, kdy už to vypadá, že se její živ... více