Království za Džbán

recenze

Království za Džbán (2023) 5 z 5 / Marokrates
Království za Džbán

Království za Džbán
Jiří Dobrylovský

České země v roce 1310. Zemi vládne ne moc oblíbený Jindřich Korutanský. A na scénu přichází samozřejmě Jan Lucemburský, který usiluje o vládu a trůn. Těsně před vpádem jeho vojsk se v okolí Křivoklátska pohybují naši dva hrdinové Rytíř Blahota z Lítožnice a jeho přítel na cestách, církevní bratr Kryštof. Jejich hlavním úkolem je vypátrat zloděje korunovačních insignií. Ovšem osud je zavede do cesty postupujícímu vojsku krále Jana. Rytíř Blahota vymyslí plán, jak nepřátelské vojsko rozdělit, zpomalit nebo dokonce zastavit. Přesunou se oba ke královskému hradu Džbán a tím začíná příběh hradu, o jehož minulosti se do dnešní doby nedochovalo mnoho písemností.
Další hlavní postavou je mladá archeoložka Julie. V současnosti čerstvá absolventka studií a žadatelka o grant na vykopávky právě na hradě Džbán. Julie se bude snažit vysvětlit důvody zániku hradu. Svou teorii má a tou je dle prvního ohledání místa rozsáhlý požár. Ale že by požár hradu způsobil jeho totální zničení?

Ačkoliv osobně nevyhledávám knihy, kde se prolínají dvě zcela odlišné časové roviny, musím uznat, že v této knize to působí zcela přirozeně. Co víc, obě linie jsou spolu provázané a jedna časová osa skvěle doplňuje druhou. Julie postupně odkrývá možné tajemství zániku a ve stejný moment nám kniha předloží dobový náhled oněch událostí.

Pan Dobrylovský si jako autor rád pohrává s alternativním výkladem historických událostí. To, co známe z učebnic dějepisu dovede převést do úplně jiného světla. A čtenář se na zažité letopočty a události naší historie dívá ze zcela odlišného úhlu než dodnes. Byť jedinkrát, ale nutí nás to zamyslet se Co když s to stalo vlastně úplně jinak?-. A ani tato kniha nevybočuje. O hradu Džbán se z období let 1310 nedochovalo mnoho písemností a o důvodu jeho zániku vlastně vůbec nic. Zánik hradu Džbán je dodnes tak trochu záhada, ačkoliv možných příčin je hned několik. Od zmíněného požáru, přes nejisté podloží až po vyplnění z pomsty. Všechny důvody a mnoho dalších otevírají cestu k sepsání románu.
Podaří se našim dvěma hrdinům zmást a nalákat vojsko Jana Lucemburského ke Džbánu a zachránit tak nepřipravenou Prahu? Zjistí Julie, co bylo příčinou zániku hradu, ze kterého se dodnes zachoval vlastně jen příkop a rozvaliny? Proč například ve Zbraslavské kronice není o osudu hradu žádná zmínka? A proč by se vlastně nemohlo všechno stát tak, jak popisuje autor v této knize?

Nenechte se zmást žánrem. Historický román je většinou oddechové čtení. Na dovolenku pro klidné večery. Království za Džbán rozhodně není oddychovka. Bude Vás nutit přemýšlet. A v mém případě i dohledávat. Protože Džbán nebylo jen hradiště obehnané palisádou. Jednalo se o královský hrad. Jeden z těch větších a velmi dobře opevněných. Tak proč o jeho zániku vlastně nic nevíme. Nebo si s námi autor jen hraje a předkládá nám čirou fikci?
Kniha čtivá, popisy přímé a vše velmi příjemně navazující. V případě nejasností ve starších názvech jsou na konci knihy vysvětlivky. Postavy jasné a charakterizované. Od samého začátku se nikdo s nikým nepletl a neztrácel. Jako čtenář jsem si nikde nezasekl. Úžasná kniha a děkuji nakladatelství Moba za vydávání knih tohoto stylu a hlavně tohoto autora.

Autor recenze: Marek Sedláček


Království za Džbán Království za Džbán Jiří Dobrylovský

Píše se rok 1310 a do Čech přichází Jan Lucemburský, manžel Elišky Přemyslovny, aby pro sebe získal český trůn, na němž ještě stále sedí neschopný a neoblíbený Jindřich Korutanský. Do cesty se mu však nečekaně postaví mocný hrad D... více


Komentáře (0)

Přidat komentář