Kronika Borgiů

recenze

Had a perla (2024) 5 z 5 / Maru.Maruska
Had a perla

Patříte k příznivcům historických románů? Pak mám pro vás jeden skvělý tip: rozhodně byste si měli přečíst knihu Had a perla. Skvělá autorka Kate Quinn se totiž pustila do nové série: Kronika Borgiů. Já vám hned na úvod mohu prozradit, že první díl nové série se mi moc líbil. A věřím, že zaujme i vás.

Se svými předchozími příběhy sklidila autorka u čtenářů poměrně velký úspěch. I mně se moc líbil třeba Kód růže či Lovkyně. Tyto dva tituly považuji za nejpovedenější z celé její tvorby. Ovšem další jsou hned v závěsu – jak se říká, šlapou jim na patu! Autorka totiž drží laťku poměrně vysoko, což nebývá zcela obvyklé.

A o čem tedy nová kniha vlastně je? Kate Quinn vám představí rodinu Borgiů. Právě oni hrají v příběhu hlavní roli, což je samozřejmě logické. Kardinál Borgio je dokonce kandidátem na papeže! A právě v jeho blízkosti se nachází také Giulia – jeho konkubína. O ní vám toho více neprozradím, jinak byste se do čtení vůbec nemuseli pouštět. Ale položím vám otázku: co myslíte, dokáže Giulia ve světě Borgiů bez úhony přežít? Mohu prozradit, že to nebude mít zrovna jednoduché...

Nepřátelé, přátelé, korupce... to vše v novém románu najdete. K některým postavám jsem měla velmi blízko, jiné mě příliš nezaujali. Přesto však mohu říct, že mě čtení velice bavilo. Chvílemi jsem si přála, aby na hlavní hrdiny čekali zcela jiné zvraty... Ale zároveň dobře vím, že kdyby autorka změnila byť jen jedinou maličkost, už by to prostě nebylo ono. Vlastně nemám nic, co bych vyprávění vytknula. A to se nestává až tak často! S knihou jsem strávila několik příjemných večerů, opravdu mě bavila. Vážně jsem se každý den těšila na to, až se k ní zase budu moci vrátit a chvilku si číst. Mohu vám ji jen a jen doporučit.

A pokud se vám nechce čekat na další díly autorčiny nové série (pokračování by totiž mělo vyjít až koncem října), rozhodně se podívejte i na její starší tvorbu. Troufám si říct, že nemůžete sáhnout vedle: všechny její knihy jsou vskutku povedené. Věřím, že si autorčin styl psaní zamilujete i vy.


Had a perla Had a perla Kate Quinn

Řím, rok 1492 Svaté město je zalité krví a opředené tajemstvími. Papež umírá a Boží trůn zůstává neobsazen. Rod Borgiů začíná svůj legendární vzestup... Giulia Farnese má dlouhé světlé vlasy a svět jí leží u nohou. Vlastně má vš... více


Komentáře (0)

Přidat komentář