Legenda: Magie, láska a osud v napínavé hře iluzí

recenze

Legenda (2018) 5 z 5 / zuzi.cte
Legenda

Stephanie Garberová ve svém druhém díle trilogie Caraval, nazvaném Legenda, přináší ještě více magie, intrik a romantiky než v prvním díle.

Příběh pokračuje tam, kde skončil Caraval. Tentokrát se z Legendova ostrova Isla de los Sueňos, přesuneme do hlavního města Velendy na oslavu 75. narozenin císařovny Elantine, kde na její počest Legenda pořádá další Caraval. Tento díl se zaměřuje na mladší sestru Donatellu (Tellu) Dragna, která se ocitá ve vlastní hře, kde se musí utkat s mocným světem magie plným nebezpečných postav. Tella se odváží jít dál než její sestra Scarlett v předchozím díle, protože její hlavní motivací je zachránit matku, která zmizela před několika lety. Aby toho dosáhla, musí odhalit skutečnou identitu tajemného mistra Caravalu, Legendy. Ovšem cesta, kterou Tella podniká, je plná klamů, nebezpečných dohod a lákavých iluzí, kde není jasné, komu lze věřit.

Jedním z největších přínosů knihy je samotná postava Telly. Je výrazně odlišná od Scarlett; je impulzivní, odvážná a ochotná riskovat vše pro záchranu své rodiny. Její vztah s nebezpečným Srdcovým princem, Jacksem, přináší příběhu nový rozměr a intriky, protože mezi nimi vzniká nebezpečná a nejednoznačná dynamika. Stejně tak její pouto s Legendou, který se ukazuje jako komplikovaná postava, je pro čtenáře fascinující.

Co se týče stylu, Garberová zůstává věrná svému magickému a snovému jazyku, který čtenáře vtahuje do fantaskního světa plného záhad a emocí. Svět Caravalu je opět působivě vykreslen – barvitý, matoucí a okouzlující. Autorka opět skvěle pracuje s atmosférou tajemna, kde nikdy nevíte, co je skutečné a co je jen iluze.

Na druhou stranu, někteří čtenáři mohou cítit, že zápletka je místy příliš komplikovaná a až chaotická, protože Garberová do příběhu zahrnuje mnoho různých zvratů a vedlejších postav. Navíc vztahy mezi postavami, zejména romantické linie, mohou být pro některé příliš uspěchané a méně uvěřitelné.

Celkově však Legenda nabízí strhující pokračování plné magického napětí, neočekávaných zvratů a citových dramat. Pokud vás zaujal první díl Caraval, druhý díl vás nezklame – přináší nové záhady, rozvíjí svět i postavy a nechává čtenáře netrpělivě očekávat velké finále trilogie.


Legenda Legenda Stephanie Garber

Poté, co byla Donatella nechtěně vtažena do magického světa Caravalu, podařilo se jí uniknout svému démonickému otci a zachránit sestru před domluvenou svatbou. Společně by teď měly oslavovat, jenže Donatella pořád není volná. Dal... více


Komentáře (0)

Přidat komentář