Magický artefakt vás okouzlí smíchem a potěší duši

recenze

Magický infarkt (2024) / KočkomilkaJana
Magický infarkt

*za reading kopii děkuji nakladatelství Canc*
Ivanu Novákovou jsem poprvé objevila při čtení jejího díla Baltazar. Její jedinečný styl, který kombinuje humor s hlubokými myšlenkami, mne ihned oslovil. Autorčiny texty se nebojí provokovat a klást otázky, které mohou přehodnotit naše pohledy na různé aspekty života, jako je církev či naše představa o pekle.

Tentokrát se budeme soustředit na Magický artefakt. Původně jsem myslela, že Nováková již dosáhla vrcholu decentního ironického humoru, ale byla jsem příjemně překvapena. Tento román posune vaše hranice smíchu ještě dál! Nevím, zda bude následující text anotací, či autorka a nakladatel zvolí jiná slova... Ale zde je přepis z edičního plánu nakladatelství Canc:

V románu se prolínají dvě dějové linie, jedna odehrávající se v osmnáctém století, druhá v současnosti, a jsou propojeny čarovným předmětem s tajuplným účinkem. Hrdinové v obou dějinných obdobích se musí vyrovnat jak s mocí předmětu, tak se svými vlastními problémy, jako je například touha po poznání u barokního Blažeje nebo magické nadání a démonický otec soudobého Jonáše.

Magický artefakt bych rozdělila na tři části: andělské rozhovory, Blažejovu linku a Jonášovu linku. Tyto tři části se navzájem (ne)překvapivě propojí a vedou k závěru, který vám vykouzlí úsměv. Rozhovory mezi anděly žijí svým vlastním životem a kvalitně doplňují děj – obohacují příběh o podnětné myšlenky, aniž by měly za cíl podrývat hlavní linku. Vnímám je jako takové intermezzo mei přelomovými pasážemi.

Blažejova linka se odehrává v barokní době Českých zemí, jejíž obyvatelé se snaží dodržovat tehdejší morální hodnoty. Zkoumání věcí, které byly považovány jako “proti přírodě, se Blažejovi nejednou vymstí a jeho jednání se mi ne vždy zamlouvalo. I když autorka do těchto pasáží vložila naturalistickou sexuální scénu, přece jen mě více přitahovala kouzelná moc artefaktu.

Jonášovy kapitoly se pro mne staly skutečným pokladem. Jeho příhody mne nejen bavily, ale zároveň ve mně vzbuzovaly i obavy z toho, co všechny tyto zážitky znamenají pro mne a mého dorůstajícího syna. Nováková pohlíží na chování adolescentů s nezaměnitelným humorem, vytváří úžasné, zábavné zkomoleniny a k tomu dodává neuvěřitelné množství lásky. Napětí v příběhu se vystupňuje s každým krokem, který Jonáš učiní, včetně nebezpečí ze setkání s jeho démonickým otcem. Akční okamžiky, kdy se malý čaroděj musí spolehnout na chladný rozum nebo magické schopnosti, jsou umně prokresleny autorčiným nadčasovým humorem.

Pokud hledáte neotřelý román, který potěší snad každého, Magický artefakt je sázkou na jistotu. Ivana Nováková dovedně spojuje humor s vážnějšími tématy a odhaluje nejen andělskou stránku života, ale i jeho temné kouty. Autorčina schopnost vytvořit správný moment pro sarkasmus a vtip přináší nezapomenutelné chvíle, které nám pomáhají uniknout od každodenního stresu a starostí.


Magický infarkt Magický infarkt Ivana Nováková

Barokní učenec Blažej vynalezne stroj, který porušuje obecně platné fyzikální zákony. To velmi pobouří ligu padlých andělů. V jedenadvacátém století má malý čaroděj Jonáš starostí až nad hlavu. Máma mu zakazuje kouzlit i hrát fotb... více


Komentáře (0)

Přidat komentář