Moře klidu - román

recenze

Moře klidu (2023) 4 z 5 / Kizuizi
Moře klidu

Za recenzní výtisk v rámci spolupráce děkuji nakladatelství Argo

Edwin se plavil přes Atlantik poté, co jeho názory pobouřily rodinu. Mirela si chce popovídat s dávnou kamarádkou, se kterou ztratila kontakt. Olive napsala knihu a nyní je s ní na turné, neskutečně jí však chybí rodina. Edwin, Mirela a Olive se nikdy nepotkali, každý žil v jiné době, přesto mají něco společného...

Na tuhle knížku jsem delší čas koukala, něco mě na ní lákalo, ale nebyla jsem si jistá. Počkala jsem tedy na několik prvních recenzí a pak se rozhodla, že si jí prostě přečíst musím...

Moře klidu je neskutečně čtivý román, který své čtenáře vezme na výlet nejen časem, ale také vesmírem. Vyprávění čtenáře seznamuje s životem několika postav, které nejen že jsou každá úplně jiná, ale také žijí v jiných letech, dokonce na jiných planetách. Stěžejním prvkem jsou tu právě postavy, ale také Země, kde to všechno začíná, vlastně i končí.

Tenhle román je jako ovoce – postupně zjistíte jak je šťavnatý, že má několik vrstev a vy je postupně musíte odhalit. Možná se vám některé dílky rozpadnou, ale když je opět k sobě přiložíte zjistíte, že všechno společně souvisí a stačí k tomu jeden maličkatý detail.

Už jsem zmínila že důležitým prvkem jsou tu postavy. Cílí se tu na jejich myšlenky, city a potřeby. Je totiž úplně jedno, v kterém století žijeme, stále se snažíme jít kupředu, něco dokázat, ale hlavně toužíme po ochraně vlastní rodiny.
Naprosto dokonale tajuplný nádech příběhu dodává lehce dystopická budoucnost, kdy se Země stává přelidněnou, díky vlivům počasí i hůře snesitelnou a lidstvo se tak částečně stěhuje do vesmíru.

Moře klidu je poklidný román, který ve vás však vzbudí pocit neklidu a možná vyvolá otázku, jestli něco z toho, co je tu psáno, není náhodou pravda. A věřte mi, že už po prvních stránkách knihu nebudete chtít odložit. Budete chtít víc, a také víc dostanete. A možná dopadnete stejně jako já – že si knihu budete chtít přečíst ještě jednou a důkladněji.

Pokud chcete vědět, co může spojovat roky 1912 až 2203, nebo se prostě jen zvědavě podívat, jak třeba budem jednou žít, najdete to právě tady. Ale úplně bude stačit, pokud si chcete přečíst něco dobrého a zajímavého.


Moře klidu Moře klidu Emily St. John Mandel

Román o umění, lásce a pandemii napříč časem i prostorem. Edwinu St. Andrewovi je osmnáct, když se parníkem přeplaví přes Atlantik, poté co jej kvůli politickým názorům vyloučí ze společnosti britské aristokracie. Okouzlen krásou... více


Komentáře (0)

Přidat komentář