Mužská generační mozaika

recenze

Krajina roztavených zvonů (2024) 4 z 5 / jadwiga
Krajina roztavených zvonů

Krajina roztavených zvonů je povídkovou výpovědí několika generací mužů v jedné rodině. Téměř všechny povídky se v knize ve správnou chvíli vzájemně propojí, a vytvoří tak zvláštně krásnou mozaiku plnou života obyčejných lidí. Knihu provází originální ilustrace Ditty Kůtové.

Jako první mne zaujalo, že se autor zaměřil na mužskou linii rodiny. Častěji se totiž setkávám s knihami, ve kterých hrají prim ženy. Navíc mám ráda generační příběhy, díky nimž můžu nahlédnout do životů prostých lidí, a ne pouze velikánů.

V této knize se mi nejvíce líbila povídka datovaná k roku 1832, která je nejdelší a její název je stejný jako název knihy. Je to povídka o vesnickém lékaři Janu Soukupovi. Jeho praxi a rodinný život zasáhla vlna cholery. Z příběhu bylo cítit plno bezmoci, zoufalství, bolesti, slz, ale také se v ní ukrývala i malá kapka naděje. Je ale těžké bojovat proti společnosti nebo systému opačným názorem. To je téma, které je velkým pro jakoukoli dobu.

Jediná povídka, jež mi do knihy prostě nesedla, byla ta poslední z budoucnosti. Proto dávám o hvězdičku méně.

Krajina roztavených zvonů Krajina roztavených zvonů Jan Štifter

Dvě staletí příběhů. Povídková mozaika bouřlivé rodinné historie. Jak daleko sahá paměť jedné rodiny? Ve vyprávění sedmi mužů se odvíjí pohnutý příběh prorůstající dvěma staletími. Lékař v roce 1832 se připravuje na nejdůležitě... více

Komentáře (0)