Nebezpečí kyber světa

recenze

Neodpovídej (2023) 3 z 5 / zuzi.cte
Neodpovídej

Kniha Neodpovídej od Lucie Bechynkové nabízí silný a poutavý pohled na temnější stránky lidské psychiky. Bechynková, známá především z podcastu Opravdové zločiny, přenáší svůj zájem o záhady, kriminální příběhy a psychologie do příběhu, který dokáže čtenáře vtáhnout a udržet ve střehu.

Na začátku knihy, mladá žena, dostane zprávu, díky níž se ocitá v síti událostí, jež by mohly postupně přerůstá v nebezpečí. V druhé třetině je nalezeno tělo mrtvé ženy a na scénu nastupuje policista Tengler se svým vyšetřovacím týmem. Bechynková umí vzbudit zájem a určitou dávku napětí, přičemž pracuje s každodenními situacemi a věrohodně vystihuje psychologii postav, což vytváří příjemný pocit realismu. Čtenář může cítit, jakoby se podobný příběh mohl stát i v jeho okolí, což přidává na celkovém děsivém nádechu knihy.

Jednou z předností knihy je svižné tempo a styl, který rychle vtáhne do děje. Bechynková umí udržet pozornost. Kapitoly jsou kratší a často končí v napjatém okamžiku, což láká čtenáře číst dál. Na rozdíl od mnoha jiných knih podobného žánru se Neodpovídej věnuje také jemnějším tématům jako trauma, osobní vztahy a síla důvěry, které příběhu dodávají větší hloubku.

Nevýhodou je, že občas se děj může zdát příliš přímý, některé zápletky snad trochu předvídatelné. V knize jsou jako by dva příběhy, jeden v první třetině, pak jako by byl druhý příběh, který s tím prvním vůbec nesouvisí a posledních pár stránek se vrací zase k tomu prvním příběhu. Nesedělo mi to k sobě a nepochopila jsem, proč je takto kniha napsaná, zda měla autorka potřebu upozornit na tyto dvě odlišné nebezpeční, která hrozí v době mobilních technologií. Dle anotace jsem čekala něco trochu jiného.

Celkově vzato, Neodpovídej je český krimi thriller, který si určitě najde své čtenáře.

Neodpovídej Neodpovídej Lucie Bechynková

Debutový detektivní román od zakladatelky podcastového fenoménu Opravdové zločiny Ve spletitých pavučinách virtuálního světa se pohybuje přitažlivý muž, který vstupuje do života mladých žen. Když má ale dojít k osobnímu setkání... více

Komentáře (0)