Nouzový kontakt by Kristyna

recenze

Nouzový kontakt (2018) 2 z 5 / obedova.pauza
Nouzový kontakt

Představa romantika - realita deprese.

Penny odjíždí na vysokou začít žít novou kapitolu života, což pro ní znamená zejména odprostit se od své svérázné matky. Sam se pro změnu musí vyrovnávat po čerstvém rozchodu se svou první láskou, která se u něj posléze objeví s pozitivním těhotenským testem.

Po sletu šílených okolností začnou Penny a Sam fungovat jeden pro druhého jako "nouzový kontakt". Osoba, které se můžou svěřit prakticky se všemi problémy a navzájem se podporovat.

Začnu s tím, že jsem si knížku vzala hlavně s rámci "menstruačního čtení" a k tomu mě kvůli práci zasáhla menší čtecí krize. Kniha je z části psaná ve formě textovek, což se mi čte rychle, takže prostě ideální knížka na toto období. Těšila jsem se na roztomilé tokání dvou asociálních teenagerů... a závěrem jsem dostala pěknou hromádku deprese.

(SPOILER ZONE ->)

Co musím vyzdvihnout je, že hlavní postavy řeší docela realistické problémy, které jsou dobře promyšlené. Penny v životě spíše vychovávala svojí matku ("nadrženou dračici", jak by řekla Penny) než ona jí, což Penny naučilo být soběstačnou dříve než by bylo třeba. Většinu času je to docela užitečná vlastnost a dělá to z ní trošku pečujícího blázna, co má vždy vše potřebné po ruce, ale taky je díky tomu dost odstřihnutá od svých vrstevníků a mentálně je přehnaně přísná jak na sebe, tak na své okolí.

U Sama také nesmí chybět problémy v rodině. Konkrétně tedy s matkou (otcové v této knížce jaksi vyšuměli), která je letitá alkoholička. Ze Sama se stal po rozchodu prakticky bezdomovec, který přespává v jedné fancy pekárně, ve které taktéž pracuje. Právě tady se poprvé setkává s Penny. Nejdříve je to jen bezvýznamné setkání. Ale pří menším incidentu, kdy Sam po zjištění, že je potenciální nadcházející otec prodělá na ulici menší psychickou ataku a Penny je zrovna na blízku, aby pomohla, si tito dva vymění telefonní čísla a začnou se navzájem svěřovat s věcmi, které by nikomu jinému neřekli.

Štvali mě jejich nekončící spekulace stylu "on mě určitě nemá rád" na obou frontách. A finální zvrat se spolubydlící byl zbytečně vyhrocený. Zvláštní byli i Samíkovi občasné pasáže, kdy se snaží točit dokument a vlastně jsme se u nich nedobrali ani žádnému výsledku. Přišlo mi, jako by je tam autorka dala na sílu jenom proto, že to je Samův koníček a chtěla dokázat, že to tak opravdu je. Podobně to bylo i u Penny a jejího studování psaní. Obzvlášť mě pobavilo, když v příběhu učitelka dívku kárá, že v jejích povídkách jsou moc jednolité postavy a přesně to samé bych mohla říct o postavách v tomto příběhu.

Ve zkratce se jednalo o vcelku potenciální prvotinu jedné autorky. Má to svoje mouchy, ale nebála bych se zkusit od ní nějaké další knihy.

Nouzový kontakt Nouzový kontakt Mary H. K. Choi

Penny odjíždí na vysokou školu, kde nikoho nezná. Chce se stát spisovatelkou, ale její pokusy jsou více než bídné. A do toho ji stále trápí její matka, jež odmítá dospět své dceři dost výrazně znepříjemňuje život. A aby toho nebyl... více

Komentáře (0)