Očekávání Vánoc

Richard Rohr je americký františkán a v katolickém prostředí velice známý autor duchovní literatury, který se soustředí především na mužskou spiritualitu. Napsal i knížku krátkých adventních zamyšlení Očekávání Vánoc, kterou v roce 2017 vydalo nakladatelství Portál. Od Richarda Rohra jsem zatím nikdy nic nečetla a ani nevím, jak jsem se k této knize dostala, ale mám ji už několik let doma. Přestože jsou zamyšlení opravdu krátká, potýkala jsem se s jejich četbou několik let. V letošním adventu se mi konečně podařilo knihu dočíst.

A nelitovala jsem. Jde o krátké úvahy inspirované liturgickými čteními pro daný den, zakončené několika otázkami, které jdou skutečně „k jádru věci“ toho, jak v každodenním životě žijeme své křesťanství. Pro křesťany, vytížené prací a rodinou jako já, ideální kniha na advent. Pomůže vám ztišit se a soustředit se na to, co je podstatné:
Proč tedy na jedné straně milujeme a obdivujeme lidi, jako jsou Maria a Josef, a na druhé straně už nenapodobujeme jejich cestu víry, jejich odvahu ani to, že nepotřebovali žádné osvědčení ze strany náboženského systému? Byli to dva laici, kteří naprosto důvěřovali své vnitřní zkušenosti s Bohem a kteří se jí nechali vést do Betléma a dál. V evangeliích není jediná zmínka o tom, že by tito dva konzultovali svou vnitřní zkušenost s velekněžími či se synagogou, oni si ji dokonce ani neověřovali porovnáváním s Písmem. Maria a Josef kráčeli s odvahou a ve slepé víře, že jejich zkušenost je pravdivá, a nikdo jim nemusel dosvědčovat, že jednají správně. Jejich jedinou záchytnou sítí byla Boží láska a milost. To byla záchytná síť, kterou si museli už dřív mnohokrát otestovat, jinak by do ní nepadli s takovou grácií.
K zamyšlení:
Jakými způsoby důvěřujete své vnitřní autoritě? Nemáte strach, že byste se stali rebely, pokud byste jí začali důvěřovat? Byli Marie a Josef rebelové?

Očekávání Vánoc Očekávání Vánoc Richard Rohr

Kniha známého duchovního autora, františkána Richarda Rohra, nabízí zamyšlení pro každý den adventu. Vychází z liturgického čtení na daný den a dává čtenáři impulzy k tomu, aby dobu adventního očekávání strávil skutečnou vnitřní o... více

Komentáře (0)