Osudy hraběcího sídla

recenze

Dotkni se hvězd (2022) 4 z 5 / Kikina182
Dotkni se hvězd

Alžběta se spolu se svým otcem, kastelánem, přestěhovala na zámek Šedý vrch, kde na ně však čekal jen chladný byt a spousta práce. Brzy se však objeví i noví přátelé, včetně Martina, který má o Alžbětu zájem, ale ona to tak necítí. S příchodem nového průvodce Patrika to však vypadá, že by se na tomhle romantickém místě mohla přeci jen nějaká láska objevit.

Styl psaní je příjemný a většinou krásně plyne. Občas jsem se bohužel potýkala s opakováním určitých frází. Za to se mi ale líbilo vyjadřování postav, které by se mohlo zdát pro mluvu mladých lidí nepatřičné, ale vzhledem k prostředí mi až na několik vět, které zněly vyloženě nepřirozeně, perfektně sedlo.

Na téhle knize je vidět, že se její autorka věnuje historii a s prováděním po zámcích má zkušenost, jelikož to bylo vyobrazeno naprosto perfektně. Je tomu věnováno hodně prostoru a já bych skoro i řekla, že je to nejlepší část knihy, protože ta historie na člověka přímo dýchá.

Romantická linka se mi líbila. Sice bylo občas něco na můj vkus příliš extrémní, ale přišlo mi, že to odpovídá realitě. Někteří lidé se tak zkrátka chovají. Přestože zápletka nebyla špatná, zároveň jsem se do ní ani nezamilovala, nefandila hrdinům celou dobu a nerozplývala se nad nimi. Ale věřím tomu, že mladší čtenářky by z ní takový pocit mít mohly.

Postavy byly skvěle popsané, takže jsem neměla problém se v nich zorientovat. Všichni se chovali na svůj věk, i když musím uznat, že občas trochu trhle, ale to bylo dáno povahou a věkem postav, takže mi to k nim sedlo.

Dotkni se hvězd je krásná kniha, kterou jsem si oblíbila především díky důrazu na historii a na provázení po zámcích, což je jedinečný rys knihy, který je skvěle ztvárněný. Už jen kvůli tomu stojí za to knihu číst. Romantická zápletka nebyla špatná, ale bohužel mě tolik neoslnila, jelikož je spíše pro mladší publikum.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji autorce Lucii Auzké.

Dotkni se hvězd Dotkni se hvězd Lucie Horáková Auzká

Dokonalá letní romance, ve které nechybí hvězdy, zámek a dva kluci, kteří stojí za hřích. Od přestěhování na zámek Šedý vrch si středoškolačka Alžběta slibovala trochu víc. Místo romantiky tu na ni a jejího otce – kastelána, ček... více

Komentáře (0)