Pád do reality - magie v Praze ožívá v nové sérii Kladiva na čaroděje

recenze

Pád do reality (2024) 5 z 5 / KočkomilkaJana
Pád do reality

Epocha se překonává a přichází s další sérií - co to znamená? Že budete skřípat zuby pokaždé, když budete na konci knihy, a další díl ještě nebude k dispozici. Dokonce si možná najdete někoho z nakladatelství nebo z autorů a budete hlídat, zda se na pokračování aktivně maká. Ale předpokládám, že s tím u Epochy tak trochu každý počítá, ne? Horká novinka Pád do reality (Kladivo na čaroděje, 2. série) je tu!

Aby bylo hned na začátek jasno, Kladivo na čaroděje mne míjelo. Dvanáct dílů první série, antologie i samostatný román s magickou tématikou kolem mne proplouvalo jako satelit na oběžné dráze. Takže si dost možná říkáte - má smysl Pád do reality číst, když neznám zákulisí a souvislosti? ROZHODNĚ ANO. Starý tým tvořila čtveřice podivínů, kteří jsou rozprsknutí všude možně. Jeden je dokonce mrtvý. Tím pádem máme tři hlavní postavy, jejichž minulost sice neznáme, ale není stěžejní. Klaudie chlastá první ligu, nekromant Walter dělá kariéru a Felix někde poletuje - víceméně doslova. Každý řeší aktuální situaci po svém a dozvuky předchozího života je ovlivňují v únosné míře.

Magický realismus v Praze
Zasazení urban fantasy románu do českého prostředí se povedlo na výbornou. Věřím, že mnoho lidí uvítá dění a především dopady nově pulzující magie všude kolem na Tančící dům nedaleko Vltavy. Tomu je popisně věnováno stejně prostoru jako obydlí Felixe Jonáše. A právě i normálně většinou nudné popisné pasáže zvládli Martina D. Antonín a Jiří Pavlovský excelentně. Ti dva umí popsat i cestu chodbou jako heroický epos. Všudypřítomný humor, sarkasmus a ironie jsou vyvažovány napětím a akcí - jaká asi může být, když se do ní pustí nekromant?

Na 376 stranách knihy postupně skáčeme do hlavy Walterovi, Klaudii, Jonášovi a dokonce i jednomu světovému astronautovi! Každá postava má svůj jedinečný styl daný povahou, zkušenostmi a cílem, za kterým se ubírá. Kapitoly bývají delší, ale vždycky, když se začne něco dít, jsou zatraceně krátké a obsahují cliffhanger. K vzteku! Člověka to jako kouzlem nutí číst dál - i když mu třeba někdo není sympatický.

Pád do reality - začátek druhé série nemohl odstartovat lépe. Přidejte se ke mně a společně budeme nedočkavě vyhlížet pokračování…


Pád do reality Pád do reality Martina D. Antonín

Svět je kouzelné místo. Ano, už to opět platí. Magie se mu zase vlévá do žil jako alkohol do vyschlého hrdla notorikova. A obývají ho kouzelní lidé, kteří ještě včera neměli o svém nadání ani ponětí. Staří velcí hráči jsou pryč, n... více


Komentáře (0)

Přidat komentář