Panství v Norfolku

recenze

Tajemství panství Saffron Hall (2024) 5 z 5 / lucie.svobodova
Tajemství panství Saffron Hall

Autorka zde skvěle kombinuje dvě časové linie – současnost a období vlády Tudorovců.

Tato historická fikce se odehrává ve dvou různých obdobích, které spojuje jedno místo: honosné panství v Norfolku.
Román nám nabízí nejen fascinující příběh, ale i hlubší zamyšlení nad tragédiemi, které mohou ovlivnit lidské životy napříč staletími.

V současnosti se hlavní postava Amber, truchlící nad ztrátou, přestěhuje k dědečkovi do Norfolku.
Její úkol, pomoci s úklidem rozsáhlé knihovny, se změní, když najde starou tajemnou knihu.
Tento objev ji zavede zpět v čase a přiměje ji odkrýt příběh Eleanor, ženy žijící v 16. století za vlády krále Jindřicha VIII..

Amber je s Eleanor spojena nejen skrze toto nalezené dílo, ale také skrze podobný osud – obě ženy musí čelit těžkým osobním ztrátám a najít sílu pokračovat dál.

Dějová linka z období Tudorovců sleduje život Eleanor, která je provdána a jejíž manželství je poznamenáno krutostí a politickými machinacemi doby.
Zásadním bodem příběhu je pěstování šafránu, který má pro Eleanor a její rodinu zvláštní význam. Tento aspekt přináší do románu nejen zajímavý ekonomický prvek, ale také ukazuje důležitost přírodních zdrojů v politickém kontextu 16. století. Marchant velmi věrně popisuje tehdejší život v Anglii, od vztahů u dvora až po každodenní boj o přežití.

Amber se v přítomnosti potýká s hlubokým smutkem po tragické ztrátě a hledá způsob, jak se s ní vyrovnat. Její útěk na panství v Norfolku představuje šanci na nový začátek. Jakmile objeví modlitební knihu, její život se proplete s Eleanor a ona začíná nacházet nejen odpovědi na otázky, které ji trápí, ale i způsob, jak se posunout dál. Její příběh je vykreslen s citlivostí a autenticitou, což umožňuje čtenářům vcítit se do jejího trápení i naděje.

Jedním z hlavních témat románu je paralela mezi příběhy obou žen. Marchant velmi dovedně propojuje minulost a přítomnost, čímž ukazuje, jak mohou osobní tragédie překonat čas a jak je hledání síly k dalšímu životu univerzálním tématem.
Oba příběhy se navzájem doplňují a umožňují čtenářům zamyslet se nad tím, jak i zdánlivě vzdálené události mohou ovlivnit současnost.

Autorka má dar vytvářet atmosféru, která nás vtáhne do děje. Ať už popisuje krásu a tvrdost života v Tudorovské Anglii, nebo líčí Amberino truchlení ve starém panství, její styl je plynulý a emotivně nabitý.

Krásný historický román, ale také příběh o ztrátě, naději a síle žen napříč staletími.
Kniha osloví především ty, kteří mají rádi historické fikce s přesahem do současnosti, a kteří ocení plynulý styl vyprávění a promyšlené postavy.


Tajemství panství Saffron Hall Tajemství panství Saffron Hall Clare Marchant

Amber, zdrcená osobní tragédií, se přestěhuje k dědečkovi do Norfolku do jeho honosného sídla, aby mu pomohla dát do pořádku rozsáhlou knihovnu. Ve staré věži objeví téměř pět set let starou modlitební knížku a odkryje pohnutý pří... více


Komentáře (0)

Přidat komentář