Postavy, které si zamilujete

recenze

Poklesky maloměsta (2024) 5 z 5 / assa
Poklesky maloměsta

Dějištěm tří navzájem propletených příběhů je zapadlé městečko Locksburg uprostřed Pensylvánie.
Nathan je dobrovolný hasič ve středních letech, který při záchraně muže z hořícího domu najde pytel plný peněz, který se rozhodne ukrýt. Tento šokující nález Nathanovi a jeho ženě Paule doslova převrátí život naruby a dostává bezdětný pár do nezáviděníhodné situace.
Callie, zdravotní sestra pracující v místní nemocnici (a shodou okolností Paulina kolegyně), se rozhodne splnit přání šestnáctileté, smrtelně nemocné Gabrielle. Pod rouškou noci se spolu vydávají na několikahodinovou cestu, aby za svítání Gabrielle poprvé ve svém životě spatřila moře.
Abstinující feťák Andy se po rodinné tragédii rozhodne skoncovat se životem. Svůj plán se však rozhodne odložit poté, co zjistí, že se v jeho okolí pohybuje nebezpečný deviant.
Je jen málo knih, které mě dokázaly do příběhu vtáhnout tak, jako právě Poklesky maloměsta. Jedná se o debutový román Kena Jaworowského a myslím, že je na něm znát autorovo dosavadní zaměření na scénáře divadelních her. Absence zdlouhavých popisů, střídání příběhů tří hlavních protagonistů a autorova snaha jít vždy přímo k věci a hnát příběh kupředu zběsilým tempem prostřednictvím povedených dialogů, drží čtenáře v neustálém napětí a ten se v podstatě nedočká slabých momentů.
Díky přiměřené dávce černého humoru se nabízí srovnání s některými počiny filmového plátna - scénáři bratří Coenů (Fargo, Nesnesitelná krutost) a svou strukturou s tvorbou Guillerma Arriaga, kterou na plátno převedl legendární režisér Alejandro González Iňárritu (Amores perros, 21 gramů, Babel). Některé dialogy jsou až tarantinovské:

„Jak se cítíte?“
„Úplně královsky.“
„Bez urážky, ale vypadáte jako prdel mého psa.“
„Často se díváte na prdel svého psa?“
„Kdybych si měl vybrat mezi vámi a tím psiskem, vybral bych si psisko.“


Jak vidíte, čeká vás emocionální horská dráha, na které se budete chvíli usmívat, chvíli plakat a po většinu doby vám bude běhat mráz po zádech z jednání lidí řešících morální dilema a toužící uniknout své minulosti. Navzdory tomu, že se ve většině případů nejedná zrovna o příklady ctnosti, Nathan, Callie a Andy vám přirostou k srdci.
Tohle je zatraceně dobrá prvotina, která byla po právu nominována na cenu Edgara Allana Poea, a za mě určitě velké překvapení letošního roku.

„Občas se nám naskytl pohled do údolí s několika světly osamělého města, ale vzápětí jsme ho minuli a věděli jsme, že už to město nikdy neuvidíme. Probudilo to ve mně zvláštní smutek nad vším, co se nikdy nedozvím, co nikdy neuvidím a nepochopím. Drobná světélka v hluboké temnotě vyvolávala hluboký pocit opuštění za ty, kteří tam žili, a za ty, kteří každou noc projížděli kolem Locksburgu a měli stejný pocit ze mě. Všichni jsme si byli navzájem ztracení. Téměř všichni ostatní nás nikdy nenaleznou ani nepoznají.“


Poklesky maloměsta Poklesky maloměsta Ken Jaworowski

Příběh se odehrává v Locksburgu (USA, Pennsylvanie), v bývalém uhelném a ocelářském městě, jehož nejlepší časy se zdají být dávno pryč. Po letech bezcílného bloumání se životy tří neklidných duší obrátí naruby. Nathan, dobrovolný ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář