-

Pozor sůl! Aneb kniha, jež osvětlí "chaos v těle"

recenze

Pozor, sůl! (2016) / RenataP
Pozor, sůl!

Veliké díky autorům. Josef Jonáš, Jiří Kuchař a Miroslav Légl sepsali knihu, jejíhož tématu se už posledně jmenovaný autor dotkl a důkladně rozebral sám. Opakování je matka moudrosti, a tohle je další parádní kousek z jejich precizní dílny. Když jsem si tuhle knihu přečetla, jako první jsem tehdy šla a zobla jen tak z pánvičky kousek opečeného chleba, krutonku. Nic jsem nesolila, přesto jsem si uvědomila, že chléb je slaný.

Nikdy předtím by mě to nenapadlo. Snad ani o tom přemýšlet. Došlo mi, že když sním ještě pár dokřupava vypečených krutonků, možná už v sobě budu mít denní dávku chloridu sodného a pokud si dám ještě polévku nebo kousek sýra, už se to může negativně projevit na mém zdraví. Uvědomila jsem si, jak nad obsahem soli nepřemýšlíme.
A nejen to… Trojice autorů kam sáhne, tam dosáhne naše svědomí a ukazuje na krutá fakta a naši pohodlnost. Přemýšlíte nad jídlem? Ne vždy…
Ukázka:
„Bohužel to neděláme. Naše každodenní strava je zrcadlem našeho mikrokosmu, velmi často jen zmatku v nás samých, zoufale chaotickou směsicí náhodně a bez rozmyslu vybraných složek potravy. Mnohdy nám jsou více či méně vnuceny reklamou a svůdnou nabídkou v regálech supermarketů a mrazících pultech. Nepřemýšlíme o nich. A když už, tak ne příliš mnoho. Náš organismus se potom křečovitě snaží zpracovat a zužitkovat průmyslově vyrobený a zabalený mix cukrů, tuků a solí na jednodušší formy a další biologické látky, a pokud mu síly stačí, pokouší se vyloučit obsažené škodliviny. Na současnou obrovskou konzumaci chloridu sodného, který se stal významnou složkou stravy moderního člověka, nás příroda nevybavila. Pereme se s ní sami pár desítek let, a jak se zdá, je to poněkud nerovný boj.“
V knize Pozor sůl! se dozvíte mimo jiné i to, že opravdu nejsme žádným způsobem od přírody vybaveni ke konzumaci soli! A víme to? Já to třeba vůbec nevěděla, myslela jsem si, že sůl můžeme normálně jíst, protože to tak je. A že jen děti a batolata by ji jíst neměla kvůli ještě málo vyvinutým ledvinám. Vida… ono to není zrovna extra elixír zdraví ani pro dobře vyvinuté ledviny. A nejen pro ně. Sůl představuje „opuchlou“ zátěž pro celý organismus. Když si přečtete části týkající se jednotlivých oblastí našeho těla, které sůl ovlivňuje, získáte pocit, že sůl je takové vzdmychadlo, neurotoxin, který nás napučí i nabudí, ale výsledek je ten, že nechá poněkud zdevastované tělo. Maličko, jen maličko. A další den zase… a vše se nakonec začne sčítat do civilizačních nemocí, které autoři považují z velké části právě za důsledek konzumace soli, na níž není lidstvo ještě dostatečně adaptované evolucí. Jestli vůbec někdy lze tělo na takový zápřah adaptovat. Za tři tisíce let? Těžko… A přesto nám potravinářský průmysl sype sůl i do sladkých jídel.
Na toto téma vychází v Eminentu už druhá kniha a myslím si, že takových témat ale není nikdy dost a že neustále opakované, doplňované a lépe vytříbené informace by si měly najít cestu k co nejvíce čtenářům. Možná by se tahle kniha měla rozdávat na lékařských fakultách, ve školách… Je to uvědomění si toho, jak nekvalitní potraviny jíme, jak jsme schopni si je ještě bonusem přiotrávit. Že jen hrstička slaných tyčinek nám povyskočí krevní tlak, zmate mozek a… tělo žije v neustálém chaosu. Chaos se pak musí někde projevit. Jak jsme třeba citliví na počasí? Ten předbouřkový stav nebo stav předtím, než se výrazně mění počasí, všichni známe – jak potom působí opravdu silné stimulanty jako je káva, alkohol nebo sůl? Najednou jsem získala pocit, že tělo používáme jenom jako stroj, který řídíme zvenčí tlačítky (stimulovat, uspat)…. A vůbec nebereme v potaz jeho přirozený biorytmus, jeho zdraví. Pak není divu, že…. Následky si vypočítejme sami.
Trojice autorů Kuchař, Légl, Jonáš naprosto precizním způsobem opět zpracovala téma, které hluboce promlouvá do duše a předkládá ještě hlubší argumenty.
O autorech
MUDr. Josef Jonáš a Jiří Kuchař společně napsali knihy Zdraví v ohrožení – Hořká pravda o sladkém cukru a její volné pokračování Tak chutná štěstí, bestsellery Svět přírodních antibiotik, Zdravé střevo a Tvoje strava je tvůj osud. Miroslav Légl je autorem průkopnických knih Vaříme bez soli a Mezinárodní kuchyně bez soli a jiné chemie. S jejich články a příspěvky se můžete pravidelně setkávat v měsíčníků Regenerace.
Vydalo nakladatelství Eminent, 2016, www.eminent.cz
Renata Petříčková


Pozor, sůl! Pozor, sůl! Josef Jonáš

Ze všech stran slyšíte o tom, že nemáte solit. Doma už téměř nesolíte, ovšem přesto je vaše spotřeba soli obrovská. Pokud hledáte důvod, budete překvapeni, kolik skryté soli zkonzumujete, aniž to tušíte. Tato kniha je určena lidem... více


Komentáře (1)

Přidat komentář

Koka
14.10.2016

Nejen sůl, ale také cukr :
http://www.databazeknih.cz/knihy/cukr-rafinovany-jed-276271
a vůbec všechny potraviny :
http://www.databazeknih.cz/knihy/doba-jedova-doba-jedova-78542
nás ničí, oslabují, zabíjejí.
Gándhí se v jistém období snažil jíst pouze hlínu, ale ani ta mu nechutnala a přešel raději na totální hladovky.
Mám vůbec někdy šanci se pořádně najíst, aniž bych z toho neměla mít výčitky či strach?