Přestaň mi lhát zaujme a překvapí

recenze

Přestaň mi lhát (2024) 5 z 5 / KočkomilkaJana
Přestaň mi lhát

Moje máma měla vždycky slabost pro detektivky a thrillery. Nebylo divu, že jsem jí knihy potají “brala a odstartovala tak svoji vášeň pro knížky plné hádanek a násilí. Nemenší potěšení mi ale skýtaly dobrodružné knihy a hrdinné fantasy. Právě proto, že si pamatuji kvalitní příběhy, v dnešní době bojuji s moderními romantickými young adult fantasy. Abych jen neprskala, zkusila jsem si přečíst young adult krimithriller Přestaň mi lhát a byla jsem moc příjemně překvapená.

Přestaň mi lhát je příběh postavený na osudu dvou sester. Nemohou být odlišnější. Proto je překvapením, když z jednoho večírku odchází Nora,starší sestra, s přítelem Sophie, “mladší sestra. Nejenže se Nora a Garrett nesnáší, ona nesnáší i večírky! A proč se od té doby Garrett pohřešuje a Sophie policii neřekla, že je viděla naposledy spolu?

Vítejte v životě mladých středoškoláků z města někde v Americe. Andrea Contos si opravdu dala záležet, aby sestry Lindenky byly dokonalé - každá ve svém vlastním světě obklopená svými přáteli. Na rozdíl od Nory a Sophie ale ostatní postavy nejsou vykresleny s tak jemnými detaily, ale jen do té míry, aby splňovaly svůj účel v příběhu. Stejně tak autorka pojala prostředí - nejnutnější detaily a víc ani ťuk. Nevadilo mi to. Jednoduše byly “naše dvě holky dost zajímavé na to, aby jejich promluva ke čtenáři zaplnila 351 stran.

Nora svůj příběh vypráví od počátku, kdy se ne vlastní vinou dostala do průšvihu. Takže její kapitoly jsou protkány minulým i současným časem. V ich formě to neruší a my se dozvídáme, co se doopravdy stalo. Sophie na druhou stranu čtenáři představuje současnost po Garrettově zmizení. Její příběh je vyprávěn rovněž v první osobě a je mnohem více zabarvený emocemi odpovídajícími mladým americkým středoškolákům, jak je známe z filmů či seriálů. Nora se řadí k menšině cílevědomých šprtů. Proto i její vyprávění obsahuje více uvažování, kalkulování a vysvětlování. Dohromady holky tvoří dokonalé duo, které kdyby se spojilo, dopadlo by všechno možná úplně jinak.

Přestaň mi lhát má jako krimi thriller dobrý nápad, děj odsýpá a člověku ani nevadí některé jakoby opakující se pasáže. Nebyla jsem si vždycky jistá, proč Contos tak točí věty dokola. Měla jsem pocit, že by šlo to důležité povědět příměji. Možná bych tak ale dílo připravila o kus napětí a psychologicky by kniha tak neděsila. Našla jsem i detaily, které neseděly. Hluchá místa, která mne zajímala, Contos vypustila a rovnou přešla k výsledkům.

Ačkoliv mne kniha občas rozčilovala a autorka mi nedala odpovědi, které jsem chtěla, Přestaň mi lhát je úžasný počin a při čtení se mi kousek horko těžko odkládal. Čtivost se dílu rozhodně nedá upřít, nepostrádá napětí, akci a hluboké emoce. Morální otázky našich hrdinek nejsou hloupé, i když odpovídají věku holek. Koneckonců jsem spokojená a ráda si od Contos přečtu další dílo či ji doporučím dál.


Přestaň mi lhát Přestaň mi lhát Andrea Contos

Strhující thriller o záhadném zmizení a dvou sestrách, Noře a Sophii, které jsou ve všem naprosto odlišné. Nora je o rok starší než Sophie, chytrá, vzdělaná, obětavá a pracovitá, a také dost introvertní. Sophie je velmi společensk... více


Komentáře (0)

Přidat komentář