Proč se Baron Trenck dostal Až na hranici pekel?
recenze
Baron Trenck: Až na hranici pekel (2024) / KočkomilkaJanaPrvní otázka by měla znít: Proč jsem sáhla po knize Baron Trenck: Až na hranici pekel od Františka Niedla? Odpověď je jednoduchá. Nakladatelství MOBA na svém facebookovém profilu zveřejnila soutěž - Niedl vás provede po brněnském Špilberku, kde trávil poslední léta baron von der Trenck, hrdina jeho nejnovějších historických románů. Než jsem se ale do soutěže zapojila, googlila jsem. Jaké mi to bylo překvapení, že jsem se s Trenckem setkala osobně! Tedy, s jeho mumifikovanou podobou, kterou naleznete v kapucínské hrobce v Brně. Synovi se tam tehdá moc líbilo, takže jsem si říkala, proč se na prohlídku Špilasu nepřihlásit rovnou s ním? Bude legrace! Abych ale nebyla nepřipravená, hned jsem začala shánět Niedlova díla - Až na hranici pekel a Panduři (druhý díl).
Od základní školy, kde jsem svými vědomostmi dělala dojem na učitele dějepisu, jsem propadla lásce k beletristickým historickým románům či biografiím. Na střední škole jsem dvě vyučovací hodiny básnila o Napoleonovi, jehož životopisy jsem hltala. František Niedl mi tak připomněl mé mládí a jsem za to hrozně vděčná! Jak já jsem si Až na hranici pekel užila!
Pojďme na samotné dílo. Jako první bych chtěla připomenout, že jde o beletrii. Dílo tak musí být především čtivé. Přestože se František Niedl držel historie a excelentně ji zapojil, baron von der Trenck nebyl takový miláček, za jakého jej já osobně po přečtení Až na hranici pekel považuji. Autor skrze barona předkládá zábavnou formou dějiny 18. století. Dobu, kolem usednutí Marie Terezie na trůn. Spíše než samotného vyvržence pekel a sadistu Trencka autor ukazuje v negativním světle armádu a nezapomíná na fakt, že původ byl víc než zkušenosti. Že, stejně jako dnes, ti, co mají konat, se ozvou, až když je hotová jejich práce - a oni za ni chtějí odměnu.
Franck von der Trenck je v díle Až na hranici pekel idealizován, aby nám Niedl mohl vkusně a decentně ukázat baronovo životní dílo - boje v armádě i na území, kde žil s rodinou. Autor nejspíše neopomíjí žádnou důležitou událost, která na rozvinutí ďábelské duše měla vliv. Všechny rány osudu i příkoří ze strany závistivců ale podává tak, že Trenck se musel hájit. Minimálně po tom, co se oženil. Předtím je vyobrazen jako mladík oplývající černým humorem a sršící energií, kterou vybíjí v osobních soubojích. To, že nebyl až takový andílek, ukazují snad jen záznamy rozhovorů s ďáblem a otcem Gregorem, které vedl ve špilberské cele. Tyto pasáže dopřávají čtenáři oddych od jinak adrenalinové jízdy, kterou nám Niedl naservíroval.
Připravte se na useknuté hlavy, litry krve nejen na bojišti a pořádný nášup černého humoru i tam, kde by si jej ani pořádně odvážný člověk netroufl použít! Až na hranici pekel je extrémně čtivá a zábavná historie, kterou ve škole budete jen těžko hledat. František Niedl je fakt pán a se slovy to umí.
Baron Trenck: Až na hranici pekel František Niedl
Fascinující příběh Franze Trencka, muže nezkrotné povahy i odvážného dobrodruha. Již od útlého mládí se se svým otcem účastnil mnohých vojenských tažení, v mládí byl pak jeho život plný milostných avantýr, které pokračovaly i poté... více