Queer fantasy román Okouzlení, který mě zas tolik neokouzlil..

recenze

Okouzlení (2024) 3 z 5 / strana394
Okouzlení

Dostaneme se tady do moderního světa, kde se magie stala součástí běžného života a podnikání. Na vše dohlíží Konsorcium (něco jako Ministerstvo kouzel) a na vše má pravidla, přirážky a kontroly. Ve městě existuje plno kanceláří a vy si tak můžete čaroděje povolat přímo k vám domů. Najdete tu taky černý trh, kde jsou dostupná kouzla, která třeba ani nikde nenajdete, ovšem stojí to pořádný balík a místo užitku se můžete dostat do ještě většího problému. Co se mi hrozně líbilo, bylo využití magie v domácnosti. Pokud máte poblíž domu magickou linii, můžete si například objednat kouzlo, které vám bude zaručovat permanentně čistou podlahu.

Jednu takovou kancelář na likvidaci kleteb a uřknutí s názvem Kouzlo uklouzlo vede Antonie Čarovná. Mladá, krásná, nesmírně silná čarodějka, která si před lety znepřátelila celý Konsorcium. Antonie má srdce na správném místě, ale strašně nerada dodržuje pravidla a vadí ji, jakým způsobem se k ní a dalším čarodějům Konsorcium chová. Ráda pije kafe, ale jakmile sáhne na kteroukoliv technologii, ta vzápětí vybuchne. Ještě štěstí, že potká Havrana. Sedmnáctiletý outsider Edison, zvaný Havran, který nemá žádnou magickou krev, ale hrozně rád by do tohoto světa plný kouzel (zase) rád patřil. Zkusí své štěstí u Antonie, ta mu práci jako učedníka nabídnout nemůže, ale začne pro ni pracovat jako administrativní výpomoc. Spravuje jí kávovar, tiskárnu, notebook a vyřizuje telefonáty. Havran je strašně šikovný a chytrý kluk, sám se označuje jako génius a jeho výtvor čarmoár je toho jasným důkazem. Havran totiž nevidí magické linie, ale jeho vynález je vidí za něj.

Podobnou firmu jako má Antonie vede i její konkurence Fabule. Hodně se tak stává, že dorazí na stejnou akci obě dvě naráz. Jednoho dne vezme Antonie Havrana do terénu s sebou. A tak se stane, že se seznámí nejen s Fabulí ale i jejím učedníkem Sluncem, nabručené stvoření, které vedle optimistického Havrana působí jako dokonalý protipól. Když se však Kouzelnické konsorcium dozví o čarmoáru a jejich mentoři zmizí, nezbude jim nic jiného než spolupracovat. A brzo zjistí, že jim to překvapivě klape.

Autor*ka nijak nerozmazává odlišnosti a bere to, prostě jak to je. Na druhou stranu postavy díky tomu působí docela ploše. Ocenila bych více podrobností o nich samotných. Hlavně od Slunce se toho až zas tolik nedozvíme. Kromě toho, že nemá rád*a lidi, ruch, města a většinu času chodí v černé... Zároveň bych uvítala i více informací o světě, o magii i magických linií. Celkově mi to přišlo takové nedomyšlené, ale pokud si chcete přečíst oddechové feel-good fantasy, mohlo by se vám to líbit. Nečekejte tady propracovaný svět a postavy, ale zkuste se společně s Havranem zase začlenit do magické společnosti


Hodnocení: 3,3/5
Moc děkuju nakladatelství Albatros za zaslání knihy
IG: @strana394


Okouzlení Okouzlení F. T. Lukens

Antonii Čarovnou předchází pověst mocné a vzdorovité čarodějky. Proto má Edison Havranský pořádně nahnáno, když vstupuje k ní do kanceláře. Chtěl by se stát jejím magickým učněm, ale je tu maličkatý problém – nemá moc zkušeností s... více


Komentáře (0)

Přidat komentář