Řbitov zviřátek - horor
recenze
Řbitov zviřátek (2024) / KizuiziZa recenzní výtisk v rámci spolupráce děkuji nakladatelství Beta
Konečně rodina Creedových vidí svůj nový domov. Otec získal práci jako lékař na univerzitě a rodina se přestěhovala s ním. Velký dům, zahrada a nebýt té silnice, která je hned nedaleko, byl by tu úžasný klid. A pak je tu ještě ta stezka, která vede na podivný hřbitov...
Nebylo to moje první čtení téhle knihy, ale moc ráda jsem k ní po letech vrátila. Chtěla jsem vědět, zda budu opět nadšená a jestli ji i nadále budu řadit do výběru top knih, které jsem od „mistra“ přečetla.
Říkám ano - Řbitov zviřátek je jedna z těch knih, u kterých mám při opakovaném čtení pocit, že je ještě lepší než prve. Je to tajuplný a temný příběh, který doslova pitvá každičký detail a zanechá ve čtenáři občas i pocit naprostého zoufalství. A že se u toho občas přistihnete, jak postavám říkáte „proboha nedělej to!“? Určitě nejste sami, protože autor k tomu prostě dokáže čtenáře strhnout.
I tady se Stephen King vyžívá v detailech, ale řekla bych, že oproti jiným jeho knihám, je tenhle příběh poměrně svižný a nezůstává moc dlouho na jednom místě. Vím že to bude znít malinko divně, když řeknu, že jsem si to čtení náramně užila. Jsou tu totiž nehezké a dramatické momenty, které jsou tak skvěle napsané, že vám prostě běhá mráz po zádech. Je to temné, zběsilé a místy i úplně šílené, ale prostě je to dokonalé.
Místy (opravdu jen místy!) je to skoro milý příběh, stejně tak můžeme říct, že je to občas dost předvídatelné, ale to vůbec nevadí. Důležitá je ta atmosféra a stupňující se napětí, z čehož může mít čtenář třeba i „nervy na pochodu“, tak rovnou upozorním, že tohle není kniha pro křehké duše!
A jestli se k ní ještě někdy vrátím? Určitě ano, protože je to skvělý příběh, který odhaluje temnou část lidské duše a nabízí otázku, kam až je jedinec ochoten zajít, pokud má šanci.
Řbitov zviřátek Stephen King
Rodina Creedových se přestěhuje z Chicaga a usadí se v půvabném venkovském domě ve státě Maine. Otec je lékař, má zajímavou práci, krásnou manželku a dvě roztomilé děti. Zdálo by se, že jejich rodinné štěstí nemůže nic překazit. N... více