Reality show na papíře? Vila.

recenze

Vila (2024) 5 z 5 / KočkomilkaJana
Vila

Sama jsem se divila, jak rychle jsem Vilu od Ruth Kelly přečetla! Nešlo přestat - přesně jako se diváci nemohou odtrhnout od obrazovek, kde běží show s lidmi, které svými hlasy mohou ovládat.

S reportérkou Laurou se vydáváme, v přestrojení, na ostrov neznámé polohy, kde je vybudována super Vila - vše ovládáno automaticky i z venku, pokoje, koupelny, vířivka, bazén, kuchyň, alkoholový bar - já si to představila jako to měli kdysi ve svém prehistorickém vysílání Vyvolení. Do tohoto ráje vypustíme osm lidí, žen a mužů. A protože jde o seznamovací reality show, musí se hned spárovat - protože mužské ložnice ve Vile nejsou… Celý pořad online sledujeme v pár kapitolách s diváky a můžeme tak vnímat, jak umě Kelly odrazila reálné chování lidí. A v neposlední řadě sedíme ve výslechové místnosti jako produkční pořadu, která pomáhá rozklíčovat, co se stalo.

Na Vile asi nejvíce oceňuji proměnlivost a zvraty v průběhu čtení. Co se jednu chvíli zdá jasné, tak za chvíli druhou vůbec být nemusí. Rovněž máme k dispozici několik charakterů postav a i ty reagují na vzniklé situace různě. Poznáváme je, zjišťujeme, jaké mají problémy a proč se přihlásili do soutěže. Nebyla jsem si jistá, koho mám ráda a koho ne. Zčásti jsem chápala produkční, některé své pocity jsem viděla v reportérce - jenže jak produkční tak reportérka byly vkusně vyhnány do extrému a nakonec jsem se na ně dívala spíše s despektem. A to, podle mě, značí, jak skvěle Kelly píše, když mává s pocity čtenáře.

Samozřejmě při drobném časovém odstupu vidím i zvláštní věci. Ve Vile měli být jen týden a oni se začali chovat divně už druhý den? Ve Vyvolených mi to nepřišlo. Proč nedostali více prostoru i ostatní soutěžící? Proč bylo vše tak moc směřováno na jednu ženu? Celkově se dost tlačilo na pilu, ale přísahám, že v průběhu čtení jsem sotva dýchala, abych věděla, co bude dál, koho potkalo jaké neštěstí, kdo vyhraje,... A to jsme teprve ve dvou třetinách knihy! Když člověk čte dál, dějí se věci, které celou Vilu povznášejí na vyšší úroveň, a kdyby to nebylo autorkou uspěchané, wow! V několika posledních kapitolách se opět mrkneme do lidské psychologie, která chce peníze a která chce sledovat cizí neštěstí.

A na závěr - scéna s telefonem v pracovně - LUXUSNÍ. Takhle by měly končit psychologické thrillery. Vilu od Ruth Kelly doporučuji všem milovníkům velkých dramat. Já osobně viděla reality show jednou a stačilo mi to. Dokonale si však pamatuji, jak jsem se u toho cítila - a to Kelly přenesla do své knihy výborně. Komu Vilu nedoporučuji? Lidem, co dramata v televizi nesnáší. Nebudu lhát, Vila je opravdu jako živá a znalost tohoto typu pořadu setře všechny chybičky a chyby. Pokud člověk nikdy nic podobného neviděl, bude možná maličko ochuzen celkovou logikou všeho - od polohy domu, přes výběr soutěžících, jejich chování až po rozuzlení.

Vila Vila Ruth Kelly

Nepřekonatelná reality show: Luxusní vila. Deset soutěžících v tropickém ráji na soukromém ostrově. Každý okamžik živě přenášen publiku na celém světě, které má moc kontrolovat každý krok soutěžících. Mladá novinářka Laura je svým... více

Komentáře (0)