Smysl vraždy - nová detektivní série
recenze
Smysl vraždy (2023) / KizuiziAnna Cottrellová je mladá, v podstatě bezstarostná žena, která se těší na večerní párty v domě jejích rodičů. Během chvilky se však její život obrátí vzhůru nohama, když ve svém bytě najde zavražděného muže. Případ dostane na starost detektiv šéfinspektorka Helen Laveryová, a ani ona netuší, jak zamotaný případ se jí právě dostal do ruky...
I když si neustále říkám, že bych neměla rozečítat další série, vždycky se objeví něco, čemu podlehnu. A tady máme další knihu, která mě upoutala obálkou a prostě jsem jí nemohla odolat.
Smysl vraždy je první díl nové (a velmi slibné) detektivní série s detektivem šéfinspektorkou Helen Laveryovou. Děj zavede čtenáře do malé vesničky Little Hampstead, a už od první kapitoly slibuje čtivý, napínavý a hlavně tajuplný příběh.
Mám ráda, když je příběh zahalen rouškou tajemství, která je pomalu odhalována, což je přesně tento případ. Od začátku je jasné, že "někde něco nesedí" a čtenář má tak možnost tipovat, odhadovat. Ale pozor, to že něco uhodnete ještě neznamená, že máte vyhráno. Smysl vraždy vám totiž svá tajemství bude odhalovat postupně a občas budou i poměrně šokující.
Postava Helen Laveryové, matky dvou dospívajících synů, mi je velmi sympatická - normální ženská, která se snaží spojit péči o rodinu s kariérou. Jakožto žena (a hlavně matka) musí ukázat, že na tuhle funkci má a nepotřebuje dohled starších kolegů. V průběhu knihy má čtenář možnost seznámit i s její rodinou, která je jí v práci velkou oporou, i když ne vždy je to jednoduché.
Já jsem velmi spokojena. Příběh mě bavil, překvapil, oblíbila jsem si některé postavy a už teď jsem zvědavá, jaký bude další případ. Na Goodreads jsem zjistila, že v angličtině letos vyšel už pátý díl této série a že hodnocení dílů má většinově vzestupnou tendenci. Takže se máme na co těšit!
Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Albatros Media (Kniha Zlin)
Smysl vraždy Jane Isaac
Nic není takové, jak se zdá. První díl napínavé detektivní série. Anna Cottrellová zažívá zcela obyčejný den – až do chvíle, kdy ve svém bytě najde mrtvolu neznámého muže. Přestože popírá, že by měla s vraždou cokoli společného, d... více