Temná fantasy Maková válka budí rozpaky - čím?

recenze

Maková válka (2022) 4 z 5 / KočkomilkaJana
Maková válka

Nakladatelství HOST je pro mne nevysychajícím zdrojem kvalitních fantasy. Jen občas se objeví kvalitní dílko odjinud - třeba Třetí dcera z Cancu. V dnešní době hodně autorů sází na romantickou linku nebo aspoň na děj plný naděje a šťastný konec. Maková válka je jiná. Možná i proto vyvolává tolik rozporuplných dojmů v komentářích na Databázi knih.

Naše hlavní postava, válečný sirotek Rin, pochází z malé vesnice na jihu Nikanu a chce se vyhnout chudému osudu tím, že se přihlásí na zkoušky na vojenskou akademii. Tam není vítána přívětivě - je snědá a z chudých poměrů mezi dětmi bohatých vysokých hodnostářů. Šikana a náhoda ji přihrají až ke kořenům šamanství. Co však může ztratit? Už tak je vyvrhel. Třeba se jí to nakonec bude hodit později. Protože ačkoliv to tak nevypadá, třetí Maková válka je na spadnutí.

O čem začít povídat první? O Rin? Mnoho lidí ji nenávidí, někdo ji trpí. Já ji zbožňuji. Je rozháraná, neví, komu věřit - všichni ji doposud využívali. Musí se maličko snížit k podlostem, aby dosáhla svého. Zakousne se a nevzdá se, dokud nejsou výsledky takové, jaké si přeje. Její chování na akademii je obdobné. Překvapuje mne, jak dlouho dokázala držet své emoce na uzdě. Při gradaci napětí je až překvapivě zdrženlivá i přes to, že konečně cítí sounáležitost. Na povrch vyplouvají i hlubší city a ušlechtilá gesta. Ostatní postavy Makové války autorka vykresluje spíše pozitivně, i když u některých si v první části dovolí vynést spíše negativní pocity. Ve druhé části přibývá superschopností u všech, kromě naší Rin. Proč? Podle mne geniální tah autorky. Rin totiž není veskrze negativní - proto ji tak miluji, pro její volbu.

Prostředí Makové války pozná téměř každý - napoví třeba jména postav. I když jde víceméně o fantazii, líbil se mi příměr ke světovým událostem velkých válek na Východě. Bojové strategie a politické machinace šly trochu mimo můj zájem - soustředila jsem se na schopnosti a motivace Rin. I tak se mi líbil zápal, s jakým byly popsány celkem nudné dny v obléhání a oceňuji pletichaření, kterému se hrdí vojevůdci prostě nevyhnou. V těchto chvílích mi bylo líto velitele, pod kterým sloužila Rin - tlak musel bý neúprosný. Stejně jej ale nemám ráda pro to, kým byl,ale spíše proto, kým se stal pro Rin.

Na posledních stránkách jsem téměř poskakovala radostí a málem jsem před sepsáním recenze dala přednost druhému dílu, Dračí republice. Pokud se na Makovou válku od R. F. Kuang chystáte, připravte se na dlouhé, relativně nudné pasáže - pokud neholdujete válečnické literatuře (ale pozor, stále jde o fantasy!). Na druhou stranu, autorka hezky pojala “jaderný výbuch - chytré a šikovné. Ano, měla jsem občas chuť sáhnout po něčem jiném, svižnějším, jednodušším, ale přátelé - ta krása na konci, ta za to stála!


Maková válka Maková válka R. F. Kuang (p)

Vyškolili ji pro válku. Ona ji hodlá ukončit. Když Rin složila kche-ťü — zkoušky určené pro nejnadanější žáky v říši — na výbornou, byl to šok pro všechny: pro hodnotitele neschopné uvěřit, že válečná sirota z provincie Kohout... více


Komentáře (0)

Přidat komentář