Teorie zmizení

recenze

Teorie zmizení (2024) 5 z 5 / EvikU.
Teorie zmizení

Marie žije v Paříži, je jí padesát a přichází pandemie Covid a s ním i protipandemická opatření. Má dospělé děti, dceru Catherine a syna Noé. Ovdověla už dávno. Pracuje jako překladatelka, překlady jí posílají na mail. V podstatě nemusí vycházet z domu. Ale to se nedá vydržet.

Má hodně času na přemýšlení. S dětmi se vídá o víkendu, se svou kamarádkou Evou ve čtvrtek. Její život je až příliš nalinkovaný a předvídatelný. Navíc už ho spoustu let uzpůsobuje dětem. Přes 20 let, od té doby kdy nastoupila do vlaku s názvem rodičovství.

Catherine se o Marii bojí až příliš, má velkou úzkost z její smrti. Bojí se, aby se nenakazila covidem, zakazuje jí určité věci, po dlouhou dobu si jen volají. Marie začne vzpomínat na svoje sny. A zrodí se jí v hlavě plán. Trochu bláznivý a odvážný plán. Zmizí ze světa jako Marie. Umře. Zinscenuje svoji smrt a Eva jí s tím má pomoct…

Jak to dopadne? Povede se to? Co její děti a jak jim to vůbec může udělat? A jaké důvody a pocity má Marie?

Psychologický román, který mi na začátku knihy nešel číst. Stále to nebylo ono. Abych po 100 stránce už jen četla a četla a zůstala s pusou dokořán. Opravdu mají ostatní právo na náš život? Přestože je to rodina, která nás miluje, ale svým způsobem i omezuje. A každý potřebuje svobodně dýchat.

Za knihu k recenzi moc děkuji @knihcentrum.cz, #spoluprace.


Teorie zmizení Teorie zmizení Lucie Brejšová

Marie žije ve čtvrti Belleville, kde se narodila Edith Piaf a kde na patnáct Pařížanů připadá jedna pekárna. Své dospělé děti vídá o víkendech, ztřeštěnou kamarádku Evu ve čtvrtek a na výstavy chodí s Monikou, kolegyní z překladat... více


Komentáře (0)

Přidat komentář