Umělkyně s henou

recenze

Umelkyňa s henou (2021) 5 z 5 / lucie.svobodova
Umelkyňa s henou

Krásně vyprávěný příběh, který nás přenese do exotické Indie 50. let 20. století.

Autorka řeší témata jako jsou práva žen, sociální nerovnosti a tradiční indické zvyky, přičemž oživuje pestrou atmosféru země, ve které se právě uvolňuje staletími vžitý společenský řád.

Příběh se zaměřuje na mladou hrdinku Lakšmí, která v sedmnácti letech uteče z dohodnutého manželství a vydává se do Jaipuru, aby si vybudovala vlastní život.

Stává se uznávanou umělkyní s henou a důvěrnicí žen z vyšší společnosti. Získává tak finanční nezávislost a respekt, což je v této době a v této společnosti obrovský úspěch.

Autorka skvěle zachycuje atmosféru Indie – její barvy, vůně i chutě – a vtahuje nás do světa plného tradičních hodnot, zvyků a kastovních rozdílů.

Lakšmí však nepřichází bez tíhy minulosti. Setkání s mladší sestrou Rádhou, o které dříve nevěděla, a střetnutí s vlastním manželem jí přináší nečekané komplikace. Lakšmí stojí před volbou mezi vlastní nezávislostí a povinností vůči rodině, což dává příběhu silný emocionální náboj a udržuje nás současně v napětí.

Styl psaní je čtivý a živý, postavy jsou komplexní a autentické. Lakšmí je obzvláště silnou hrdinkou, která je odhodlaná a rozhodná, ale zároveň citlivá a zranitelná. Její boj o vlastní místo v životě a její touha po svobodě jsou ústředními prvky příběhu a mohou mnohé inspirovat.

Kniha je hluboce emotivní a bohatá na kulturní detaily, které oživují obraz Indie minulého století.
Velkým přínosem je i slovníček na konci knihy, který usnadňuje pochopení indických pojmů a termínů, a také recepty na tradiční jídla zmíněná v příběhu nebo třeba postup na přípravu pasty na hennu.

Tato kniha zobrazuje náročnost, ale i krásu života v Indii. Je to poutavý pohled na ženskou sílu a odolnost v prostředí, kde tradice a povinnost často zvítězí nad osobními touhami a sny.

Jedná se o první díl trilogie a já se těším na pokračování příběhu.


Umelkyňa s henou Umelkyňa s henou Alka Joshi

Umelkyňa s henou je rovnako nápaditý a krásny príbeh ako samotné ornamenty z heny. Rezonuje v ňom niekoľko tém, ktoré po celé stáročia ovplyvňovali ľudské bytosti všade vo svete – potraty, sociálne a ekonomické nerovnosti a práva ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář