V jediném okamžiku – detektivka

recenze

V jediném okamžiku (2024) 4 z 5 / Msomaji
V jediném okamžiku

Za recenzní výtisk v rámci spolupráce děkuji nakladatelství Grada (Metafora)

Vrchní superintendantka Kat Franková se po náročném období opět vrací do práce. S jejím návratem se vytváří nová skupina, která se bude věnovat odloženým případům za pomoci AI. V pokročilé době to asi není nic divného, ovšem tahle AI má i svůj hologram. A jmenuje se Lock.

Knihy o umělé inteligenci moc nevyhledávám, ale protože anotace zněla hodně zajímavě, musela jsem ji prostě vyzkoušet. Protože jak by asi tak mohla vypadat spoluprace člověka a hologramu?

V jediném okamžiku je kniha, která mě velmi mile překvapila. Vůbec jsem netušila, co bych měla očekávat, protože i když to není první dílo, které by se zabývalo tématem AI, většinou jde o katastrofické scénáře. Tady se však autorka nebála využít AI tak trochu jinak.

Lidé jsou omylní, v některých ohledech i pomalí. To si uvědomuje i vědkyně, která vynalezla prototyp nového policisty, kterého pojmenovala Lock. Jeho předností je, že se objevuje jako hologram, s lidmi může normálně komunikovat, avšak oproti lidem dokáže procházet například databáze neuvěřitelnou rychlostí. A ještě je tu jedna důležitá vlastnost – Lock nikdy nelže.

Příběh je rozdělen do více dějových linek - ta hlavní sleduje práci policistů pod vedením Kat Frankové. Ta má také na starosti Locka, avšak zrovna Kat se zapojením AI do policejní práce úplně nesouhlasí. Děj, jehož tempo postupně zrychluje, je tak nejen zajímavý, napínavý, ale nechybí tu ani lehce komické situace.
Příběh se však nezabývá jen tématem AI, ale i vážných nemocí a jejích následků pro rodinné příslušníky. (Upozorňuji na to, protože to pro někoho nemusí být zrovna „komfortní téma“.)

V jediném okamžiku je prvním dílem série, která by vás rozhodně neměla minout. Příběh je čtivý a řekla bych i že v podstatě neodložitelný.
Musím ale zmínit ještě jednu věc - v příběhu jsou i dojímavé momenty, ale co vás jistě stoprocentně „odrovná“, je doslov autorky. Pokud na to máte sílu, přečtěte si aspoň jeho začátek...


V jediném okamžiku V jediném okamžiku Jo Callaghan

Ve Spojeném království každou minutu a půl zmizí člověk. Beze stopy. Jako by se vypařil. Vrchní superintendantka Kat Franková je zkušená policistka, spoléhající na svou intuici. Jako ovdovělá matka dospívajícího syna navíc dob... více


Komentáře (0)

Přidat komentář