V životech loutek

recenze

V životech loutek (2023) 5 z 5 / Andrea.Mayer
V životech loutek

Znáte ten pocit, kdy si přečtete pár stránek z knihy a víte, že ji budete milovat? TJ Klune píše přesně tento typ knih. Zatím se mi líbily všechny i přesto, že byla každá úplně jiná. Autor má specifický styl psaní, který pohladí po duši a chytne za srdce.

Victor Lawson žije na odlehlém místě spolu se svým otcem Giovannim, sadistickou mechanickou zdravotní sestrou a neuroticky úzkostným robotickým vysavačem. Jednoho dne najde Victor na nedalekém šrotovišti androida a rozhodne se ho vzít domů, aby ho opravil. Během této výpravy se však pořeže a tím se všechno změní.

Zprvu jsem byla mírně skeptická k prostředí s androidy, protože tohle v knihách úplně nemusím. Ukázalo se, že obavy vůbec nebyly na místě. Stejně jako všechny ostatní knihy, byla i tato srdceryvně krásná, plná dvojsmyslů, sarkastických žertů a humoru, stejně jako hlubokých myšlenek a vážných témat.

Silnou stránkou příběhu byly bez pochyby postavy. Zamilovala jsem si sarkastinckou Sestru Ratched, její monology a slovní přestřelky s Rambem, díky kterým stránky doslova mizely před očima. Jedinou postavou, ze které jsem měla rozporuplné pocity, je nebinární Modrá víla.

Jak už je u autora zvykem, kniha nabízí spoustu podnětů k zamyšlení, kdy čtete a přemýšlíte, co kdyby. Co když se jednoho dne probudíme a tohle bude smutná realita. Knihu vřele doporučuji.


V životech loutek V životech loutek TJ Klune (p)

TJ Klune vás zve hluboko do srdce prapodivného lesa a na mimořádnou cestu rodiny poskládané z náhradních dílů. Ve zvláštním, nenápadném domově postaveném ve větvích stromů žijí tři roboti – otcovský vynalézavý android Giovanni Law... více


Komentáře (0)

Přidat komentář