Vztahová, nikoliv jen erotická, gay romantika
recenze
Nový kluk (2024) / SuzanneHudson Newgate je v každém hokejovém týmu ten Nový kluk, protože ho už čtyřikrát za pět let přesunuli. Nutně potřebuje získat dlouhodobou smlouvu, vybudovat si kariéru a někde zakořenit. To znamená soustředit se na hokej a nikomu neprokecnout, že se mu líbí jak ženy, tak muži. Jenže to by nesměl jejich kondičním trenérem být sexy svobodný otec Gavin Gillis…
Hudson před pěti a půl lety tehdejšímu vedení prozradil, že je bisexuál, ale byl okamžitě vyměněn. A nic ho neděsí tolik, jako další přesun. Je si jistý, že pokud by se o jeho orientaci – nebo nedej bože o tom, že má vztah s mužem – někdo z vedení nebo týmu dozvěděl, tak by mu to místo dlouhodobé smlouvy a vytouženého stabilního života, vysloužilo jen další výměnu.
Gavin je mladý svobodný otec, kterého poznamenala rodinná tragédie, ale přesto se snaží začít znovu žít. Jenže tím nejhorším mužem, kterého si mohl vybrat, je sexy hokejový nováček Hudson Newgate, který bojuje s vlastní sexualitou.
Hudson je osamělý, žije podle přísných pravidel, chybí mu pocit, že někam patří a cítí, že se ocitl v pasti mezi svou láskou k hokeji a Gavinovi. Není proto divu, že je nabručený a občas se chová zkratkovitě a nedospěle. Gavin je větší pohodář, a jako svobodný táta je taky mnohem dospělejší a vyrovnanější.
„Ježíši, neměl bys mě takhle dráždit,“ řekl s vážným výrazem ve tváři.
„Počkej, cože?“ ozval jsem se překvapeně. „Celý večer jsem se snažil s tebou neflirtovat.“
V očích mu zajiskřilo. „Popravdě, kluk, který uklidí všechno nádobí, je víc sexy než nahý samec s obrovským klackem.“
(str. 141)
Sarina Bowen píše lehce a čtivě, takže knihu zhltnete jako malinu. V Novém klukovi nechybí romantika, jiskření, humor ani trocha erotiky. Důraz je kladený na vztah, protože hrdinové se skutečně poznávají, budují důvěru a komunikují spolu. Samozřejmě nechybí ani erotické scény, ale překvapivě jich tu není tolik a rozhodně nehrají prim.
Sarina Bowen do děje zakomponovala i vážnější témata jako je ztráta blízkého člověka, homofobie, toxické vztahy se členy rodiny, boj se sexuální orientací a strach z coming outu nebo pochybnosti o sobě samém a pocit vykořeněnosti a osamělosti.
Nový kluk není zdaleka první kniha z hokejového prostředí, kterou Sarina Bowen napsala, takže čtenářkám umožňuje nahlédnout do zákulisí, na práci kondičního trenéra a ukazuje, že hokej není jen sláva, peníze a fanoušci, ale taky tvrdý sport, který ničí tělo a dokáže člověka pěkně semlít. Nejsem hokejová fanynka, natož znalkyně, takže nemůžu posoudit, jako moc se to blíží skutečnosti, ale působilo to na mě věrohodně.
Přestal jsem ho líbat a odstrčil ho. „Dáme si pauzu, Hudsone. Pořád to není dobrý nápad.“
„Jo.“ Frustrovaně si povzdechl. „Ale já doufal, že budeme ještě chvíli předstírat, že to tak není.“
Jeho upřímnost situaci ještě zhoršila. Copak by se zase nemohl chovat jako kretén?
(str. 145)
Sarina Bowen má poměrně jednoduchý styl, takže pokud jste četli(y) knihy, které napsala společně s Elle Kennedy, tak můžete být maličko zaskočené, že její samostatné romány nejsou až tak čtivé a návykové. Mně to ale vynahradil příběh, který se soustředí na (nejenom partnerské) vztahy a komunikaci. A to je v romantické literatuře bohužel úkaz pořád spíš nevídaný, takže ho dokážu náležitě ocenit.
Nový kluk je ve výsledku čtivá, chytlavá, roztomilá oddechovka, kterou jsem si naprosto zamilovala a nutně potřebuju další díly. Takže pokud máte rádi gay romance (nejenom) z hokejového prostředí, tak Nového kluka prostě musíte číst.
Nový kluk je prvním dílem volně navazující série Hockey Guys, který ale funguje samostatně. Ostatní díly mají vlastní příběh a pojednávají o Hudsonových spoluhráčích. Já už se nemůžu dočkat dalšího dílu Jsem tvůj kluk, který vyjde v češtině v roce 2025, a v němž je hlavní hrdinou hokejista Tommaso DiCosta a jistý bytový designér. Třetí díl s názvem The Last Guy on Earth, který má v originále vyjít na přelomu února a března 2025, pojednává přímo o kouči Clayi Powersovi, a na ten se těším obzvlášť.
Nový kluk Sarina Bowen
Jeden druhému prostě nedokážeme odolat! Jmenuji se Hudson Newgate, ale mí spoluhráči mi spoluhráči mi říkají Nový kluk. Brooklyn je má poslední naděje, speciálně po mých špatných výkonech v loňské sezoně. Ale já to dokážu. Protož... více