Z letní dovči se stane časovaná bomba! Emoce budou lítat!

recenze

Kde je mi dobře (2024) 4 z 5 / cestina_s_linus
Kde je mi dobře

Anotace nás láká na jeden z “typických romantických scénářů, ALE ve výsledku kniha nabízí mnohem více než povrchní klišé scény.

Autorka nechodí kolem horké kaše a rovnou nás hodí do víru dění. To je super, jenže... nikde nenajdete upozornění, že budeme skákat mezi MINULOSTÍ a PŘÍTOMNOSTÍ. Mi osobně to ze začátku malinko překáželo, jelikož jsem se musela zorientovat mezi velkým počtem postav a jejich vazbami mezi nimi. Pak si to naštěstí sedlo a už jsem tyto přechody zvládala mnohem lépe a nebrala jsem je jako rušivý prvek.

I přesto, že má kniha skoro 400 stran, tak se čte plynule. Tento dojem umocňuje i fakt, že jsou kapitoly krátké a mnohdy končí v okamžiku, kdy se od knihy odtrhnout nemůžete. Nechybí ani dostatek hlubších i vtipných dialogů, které nejednoho knihomola chytí na srdce.

Líbila se mi vedlejší témata, se kterými autorka pracovala. Obecně bych to nazvala “jaký dopad má rodina na naše emoce a vztahy v životě.

No... ale máme tu i několik menších minusů, kvůli kterým nemohu dát knize 5/5.

Velký problém jsem měla s jazykem (respektive s překladem). Ať už šlo o popisy, dialogy, myšlenky, tak jsem v každé kapitole narazila na něco, co mi tam nesedělo a je to škoda. Naštěstí přechody mezi scénami a jednotlivými kapitolami nebyly zbytečně natahovány, tudíž mě to ve výsledku ve čtení výrazně nezpomalovalo.

Postavy. Minimálně Har a Wyn mají zajímavý příběh, ale získaly si mé sympatie až během posledních 100 stran. Zbylé postavy mi byly malinko fuk, což je škoda. Co se týče i nějakého vývoje... ten je takový skokový a náhlý, takový “až moc dokonalý. Nakonec jsem si nejvíce sedla s postavou Har.

Svým způsobem kniha místy “nemá děj. Ano, nestojíme na místě, ale děj se i na několik stran úplně vytratí a dokolečka dokola řešíme to, co hlavní hrdinka řešila tři strany zpátky... to bylo malinko frustrující.

Shrnuto, podtrženo. Kniha přinutí člověka mnohé ve svém životě přehodnotit.

Knihu jsem přečetla ve spolupráci s @knihydobrovsky.


Kde je mi dobře Kde je mi dobře Emily Henry

Harriet a Wyn se potkali na vysoké a od té doby jsou dokonalý pár. Hodí se k sobě jako sůl a pepř, med a čaj, pomazánka a žemle. Až na to, že už se k sobě zas tak moc nehodí – z důvodů, o kterých spolu nemluví. Před pěti měsíci... více


Komentáře (0)

Přidat komentář