Zapněte kávovary :)
recenze
Kaviareň Pumpkin Spice (2024) / lucie.svobodovaTak tohle pro mě byla jedna z nejočekávanějších podzimních novinek v tomto žánru, na které jsem čekala.
Je potřeba k ní přistupovat jako k odpočinkové knížce k hrnku teplého čaje nebo kávy .
Při prvním pohledu na knihu na mě dýchla podzimní atmosféra plná barev, vůně kávy a romantiky.
Autorka nás vezme do malebného městečka Dream Harbour, kde má začít nový život naše hlavní hrdinka - Jeanie.
Jeanie je mladá žena, kterou čeká velká životní změna.
Do nedávna byla asistentkou ředitele společnosti. To se však změnilo, když její šéf dostal infarkt, ona ho našla a začala mít obavy, aby nedopadla stejně. Je čas zpomalit.
Jednoho dne jí zavolá teta Dot, že odchází do důchodu a jede si užívat do Karibiku.
Ale co víc? Přenechala svou kavárnu Pumpkin Spice právě Jeanie.
Je to šance na nový začátek?
Tak jako tak, jde do toho. I přes to, že o vedení kavárny nebo přípravě kávy neví téměř nic.
Dream Harbour je úplně jiný svět, než na který byla zvyklá. Každý tam zná každého a Jeanie přivítají s jistou opatrností a vypadá to, že ne všichni jsou z ní úplně nadšení.
Aby toho nebylo málo, po nocích slyší divné zvuky a něco zvláštního se děje.
Straší tam? Nebo někomu leží v žaludku až tak, že se ji snaží dostat z města?
Kavárna není jen o přípravě kávy, na to přijde Jeanie velice rychle. Pro místní je určitým centrem společenského života. Schází se zde lidé z celého města - od členů knižního klubu, po milovníky kávy, kteří si chtějí jen vychutnat lahodný nápoj a odpočinout si.
Na scéně se objeví i Logan - farmář, který se sousedům spíše straní.
Ale na Jeanie ho něco přitahuje, táhne to Jeanie stejně tak k Loganovi?
Pozorujeme jejich vývoj vztahu, který je však trochu uspěchaný a předvídatelný, ale celkově milý, až pohádkový.
Autorka zachytila atmosféru města i jeho obyvatel. Dějová linka kolem kavárny mi přišla upozaděna, což je dle mého škoda.
Jak Jeanie bojuje s provozem kavárny, když nikdy nic takového nedělala? Jsou místní s kavárnou “pod novým vedením spokojení? Potýká se i s nespokojenými zákazníky?
To se bohužel nedozvíme.
Zaujala mě vedlejší, řekněme detektivní, zápletka. Kdo nebo co ruší Jeanie ze spaní? Sabotuje někdo schválně provoz kavárny?
Mrzí mě, že tomuto nebyl věnován větší prostor, mohlo to knížku “osvěžit ještě více. Takto se pořádně nemůžu rozhodnout, jestli to nebylo trochu navíc.
V knížce najdeme klasické klišé, ale to k tomuto žánru určitý způsobem patří. I přes to nabídne pohodové čtení, které zahřeje u srdíčka.
Kniha mě celkově potěšila svou atmosférou a jednoduchým stylem psaní. Klasická feel-good romantika, odpočinek na 1 - 2 večery se sklenicí Pumkin Spice Latté .
Jediné na čem bych více zapracovala je pomalejší budování vztahu hlavních postav, aby byl více uvěřitelný, ne každá romantická linka musí být přeci jak vystřižená z pohádky .
A za druhé bych dala více prostoru vykreslení kavárenského prostředí a vybudování “detektivní zápletky, když už tam dostala svůj prostor .
Každopádně knížku doporučuji všem, kdo hledá milý romantický příběh s trochou napětí, ale s velkou dávkou podzimní atmosféry!
Zapněte kávovary, káva a knížka čeká!
3.5*/5
Kaviareň Pumpkin Spice Laurie Gilmore
Jeanie Ellisová nikdy nevlastnila kaviareň. Nielenže netuší, ako ju spravovať, no už vôbec nevie, ako zapadnúť medzi obyvateľov malého mestečka Dream Harbor. Je to však pre ňu vynikajúca príležitosť začať odznova, presne ako dúfal... více