Zavřu oči v modlitbě: Starková se probouzí v lepším pokračování

recenze

Zavřu oči v modlitbě (2024) 4 z 5 / KočkomilkaJana
Zavřu oči v modlitbě

Zvědavost zabila kočku. Ono když se to tak vezme, určitě se dá umřít nudou, no ne?
Po, řekněme, zajímavém startu trilogie s Julií Starkovou jsem z dvojky, Zavřu oči v modlitbě, měla obavy. Ale i přes to jsem knihu číst chtěla - protože to známe všichni, málokdy je druhý díl lepší.

Soukromé očko Julie Starková jako mladá přežila pád letadla. Odnesla si šrámy na duši i na těle. Biance Salové, herečce z divadla někdo vyhrožuje. No a pak tu máme další pár herců, malou skupinu lidí do deseti osob, jejichž tajemství a lži bude muset Julie rozplést, aby našla pravdu. A téměř vše se odehrává ve švédském divadle při zkoušení tragédie Macbeth.

Dílo opět začíná novinovým článkem o tragédii, která Julii v mládí postihla. Mladá žena pak navazuje (a v průběhu díla i dále zmiňuje), jaké má na událost vzpomínky, co následovalo. Vlastně nás seznamuje i sama se sebou. Vynechá jen jedinou věc, která mě zrovna zajímala více než to, kdo je neřád a patří do basy. Toho totiž čtenář odhadne celkem rychlem, jen si autoři dali na čas, aby se Julii vše propojilo a našla víceméně všechny důkazy.

Tím se dostáváme k dvěma negativům, které se v mých očích v knize objevily. Prvním, důležitějším, mínusem jsou důkazy. Julie přichází s teoriemi, které jsou logické, ale nemají vysvětlení. Jak na to či ono Julie přišla? Kdy na to přišla? Proč mi to vadí? Že Kepler tohle taky nedělá a miluji jej? Alex Ahndoril se snaží psát klasickou detektivku. A ta dovoluje spiritualitu, nadpřirozené jevy, ale vysvětluje. Najdou se i tací, kteří si některá svá tajemství nechávají pro sebe jako Julie (viz Doyle a jeho Sherlock) - ale kolem a kolem, v této formě, v díle Zavřu oči v modlitbě, to působilo negativně. Druhým mínusem, mnohem menším, je Julie a její vztahy (sama k sobě, k lidem kolem). Neustálé omílání toho jistého na tisíc způsobů prostě pro klasickou detektivku není to pravé. Ale nezapomeňte, že tohle hodnocení je subjektivní!

Zavřu oči v modlitbě má však mnohonásobně více pozitiv. Nejenže je text čtivý, je zajímavý a popisný co do částí divadla. Do procesů kolem inscenací. Navíc mám ráda Shakespeara, takže jsem si ty drobounké zmínky užívala. Případ, který Julie vyšetřuje, je zajímavý a člověk vlastně rád čeká, co z toho bude a jaké vztahy co ovlivní. Autoři nám také ukázali, že i když MeToo Švédském proběhlo, nevyčistilo divadla. Anonymní hlášení totiž nemohla být brána vážně. Díky Biance si člověk opět může potvrdit, jak to je stalkery. Myslím, že se z toho stane klišé a už jen proto to nebude chtít nikdo měnit. V tomto díle se taky hodně sázelo na dynamiku vystupování a na charaktery postav - tedy základ malých kolektivů, kde se řeší zločin.

Až najdu klíč, první díl trilogie Klíč, stálo za starou bačkoru. Pokračování, Zavřu oči v modlitbě, je dílo, které nepatří k top výběru, ale zaujme a rozhodně předčí svého předchůdce. Navíc navnadí na finále. Sama jsem zvědavá, jestli ty drobečky, co Julie nechávala celým druhým dílem, k něčemu v závěru trilogie budou. Pokud by totiž autoři sebrali stopy a zanesli je do finále - byla by to jasná pecka a celá trilogie by se raketově posunula po žebříčku hodnocení.


Zavřu oči v modlitbě Zavřu oči v modlitbě Alex Ahndoril (p)

Julie Starková tentokrát na prknech, která znamenají svět. Do kanceláře Julie Starkové přichází zoufalá herečka Bianca Salová, kterou podle jejího tvrzení pronásleduje její mrtvý snoubenec. Předešlou noc se Bianca probudila a u... více


Komentáře (0)

Přidat komentář