Znamení jednorožce zkoumá témata moci, loajality, lásky a hledání pravdy
recenze
Znamení jednorožce (2017) / KočkomilkaJanaHana Marie Körnerová, autorka mj. Pána hor nebo Andělské tváře, nás v prvním díle trilogie Znamení jednorožce zavádí do bouřlivého období sedmileté války v Evropě. Tento historický román, jehož hlavní postavou je Celine, ukazuje mladou ženu nesoucí tíhu tragédie a osudu, která se snaží najít své místo ve světě plném války, nerovnosti pohlaví a závisti. Bude mít čas vůbec na to hezké, na lásku?.
Celine, se potýká s tragickou minulostí, kdy přišla o matku, ve válce o otce a podle všeho i o bratra, se kterým však nadále komunikuje pomoci spojení dvojčat. Tento prvek vytváří silný emocionální most mezi hrdinkou a čtenáři, kteří s ní zažívají nejen bolest ze ztráty, ale i naději na návrat a lepší budoucnost.
Celinina situace je komplikovaná a jakožto sirotek se sice pod ochranou příbuzných těší všemu dobrému, ovšem čeká ji svatba. Požehnání krále ke sňatku je pro Celine zároveň zbožným snem a noční můrou, protože se ocitá v pozici, kdy musí bojovat o vlastní místo ve společnosti, která ji odmítá. Její manžel, italský křupan se zaplaceným titulem, se ukazuje být mnohem méně ideálním partnerem, než by Celine mohla doufat. Jeho arogance a nedostatek empatie způsobují, že se Celine spíše než doma cítí ve vězení. Tím spíše, když se musí vyrovnávat s nepřátelstvím tří nevlastních dcer a jejich tety.
Hana Marie Körnerová píše s lehkostí, která dokáže udržet napětí a zvědavost čtenáře. Její styl je kombinací poetického vyjadřování a pragmatických detailů historického kontextu, což dává Znamení jednorožce autentičnost, kterou si čtenář hned oblíbí. Ačkoliv sama autorka doporučuje úvod s dobovými reáliemi přeskočit, i ten byl zajímavým osvěžením dějepisu. Sice jsem jej při čtení samotné knihy nijak nezúročila, protože přece jen šlo o divadlo na strážním hradě a ne ve světě, ale vidím v tom přidanou hodnotu knihy. Stejně pak v závěru díla najdeme epilog a doslov, který příběh hezky obalí a svým způsobem i uzavřou. Pokud by vás tedy Znamení jednorožce nenadchlo, nemusíte zoufat, Körnerová nekončí cliffhangerem.
Ačkoliv se většinu času držíme v ději z pohledu Celine, občas se objeví i jiný vhled, který pikantní atmosféru osvěží. Napříč všem ranám života se Celine snaží udržet svou mysl pohromadě. Rozptýlení od nudné šedi jejího života s manželem, kterého nenávidí, nabízí právě její rodinné pozadí - ať už jde o bývalé opatrovníky nebo dvojče bratra Briana. Nikde se tak nestane, že bychom upadli do unylosti děje. Rovněž detaily, kterými autorka nešetří, krásně dokreslují situaci a vysvětlují možné otázky. Třeba právě Celinina snaha „nezaplnit“ manželství dětmi ukazuje na její (a autorčino) strategické myšlení, ale také poukazuje na komplexnost situace, ve které se hlavní hrdinka nachází. Pokud náhodou autorka detaily vynechá, odpovídá na čtenářovy otázky v dialozích postav.
Kniha vrcholí napínavým dobýváním, které nejen ukazuje na Celininu vytrvalost a odvahu, ale také na temnou stránku jejího manžela, jehož skutečná povaha se vyjevuje pod tlakem nečekaných událostí. To, jak postavy reagují na krize, určuje směr toho, jak budou žít i nadále. Všechny emoce, které naše postavy cítí, jsou neuvěřitelně stejné jako jejich jednání. Nikoho pak nemůže překvapit závěr - protože nesmíme zapomínat, že jde především o romanci.
Znamení jednorožce není jen příběhem o Celine, ale také obrazem času, ve kterém žije, a zkoumá témata moci, loajality, lásky a hledání pravdy. Pro všechny, kdo mají rádi hluboké a emotivní příběhy s historickým pozadím, bude tato kniha nádherným zážitkem.
Znamení jednorožce Hana Marie Körnerová (p)
Historie, dobrodružství, romantika, napětí. To všechno nabízí nový román Hany Marie Körnerové odehrávající se v polovině osmnáctého století ve Francii. Zavede nás na dvůr Ludvíka XV. i na ponurý strážní hrad, kde se v časech sedmi... více