Životopis
Vyučil se v hotelu Ambassador kuchařem, kde se postupně propracoval do pozice šéfkuchaře.
V hotelu pracoval od roku 1967 až do roku 1995
V letech 1983-1987 absolvoval hotelovou školu ve Velkém Meziříčí
Absolvoval mnoho zahraničních cest do předních hotelů a restaurací v Německu, Rakousku, Anglii,
Španělsku,Madarsku, Indii, Singapuru
Zúčastnil se řady domácích a mezinárodních soutěží, ze kterých si odnesl čestná uznání a medaile.
V roce 1992 si otevřel kousek za Prahou v malé vesničce Klokočná rodinnou restauraci a penzion.
Řadu let spolupracuje s Pražským Hradem, kde pomáhá zajištovat stravování při významných událostech.
Připravoval menu pro prezidenty, krále, monarchy a papeže.
Je zarytým obhájcem české kuchyně o které tvrdí, že je nutné vrátit ji do té pozice, kterou zastávala
ještě na počátku minulého století, kdy s úspěchem soutěžila s Vídní i Budapeští a držela krok s Paříží.
V roce 2009 založil, vlastně obnovil Československý svaz kuchařů, který byl před druhou světovou válkou nuceně ukončen.
(zdroj životopisu: uživatel alnahu)
Jaroslav Sapík knihy
2022 | Sapíkův svět |
2019 | Od hospody k hospodě |
2012 | Můj divotvorný hrnec |
2012 | Můj divotvorný hrnec - Když česká kuchyně žije |
2005 | Česká kuchyně je klasa |
2016 | Čtyři roční období na talíři |
Štítky z knih
česká kuchyně
Sapík je 2x v oblíbených.