limruska komentáře u knih
Audiokniha - kde neperlil děj, tak perlila paní Špalková, dotáhla to u mně na pět hvězd. Dějová linie vůbec nebyla špatná, ale obešla bych se bez “Mio, pojď“ a poslední oběť ne z rodiny vyšetřovatele.
Knihu jsem přibalila na dovolenou a splnila mé očekávání. Krátké kapitoly vystihující ty nejsilnější zážitky dne v zemi, kde by nikdo z nás opravdu nechtěl žít. Jelikož velmi dobře znám sálové prostředí, u nás s “full servisem, …. představa zákroků, někdy i intuitivně, na koleni, ve 40 stupních, tak to smekám. A klobouk dolů před všemi , kteří na tyto mise jedou bez nároku na komfort, pomáhají, učí. Fakt dobrá kniha, která nám to prostředí přiblíží.
No tak tohle byla bomba! Super čtení , napínavé, příšerná matka nematka, … neee , to si prostě musíte přečíst !
Tak to byla síla, román založen na faktech z padesátých let se dějově protknul s léty o šedesát let později. Z knihy mrazí o to víc, že je to naše historie. A tak krutá. Smekám před paní spisovatelkou, jakou formou to podala.
Paráda , mám ráda série. Když takhle dobře začne první díl, začíná skvělá jízda. Za mě super.
Začátek byl dlouhým popisováním táhlý, ale pak už byl děj svižnější. První knihu autorky hodnotím vlastně jako skvělou, i když nej počet hvězd nedávám, to si nechám na další díly, určitě se bude zdokonalovat.
Určitě stojí za přečtení. Životní příběhy lidí z Karvinska paní spisovatelka vykreslila na stránky opravdu bravurně. Ovlivnit svůj život k lepšímu téměř nemožné. Při čtení jsem jim sakra přála, ať už se to zlomí …. a nezlomilo. Těžká doba to byla. Postava Ženky mne snad zasáhla nejvíce .
Pan Lustig měl rád život a život ho měl tak nějak rád, protože díky tomu mohl tohle všechno přežít.
Toto svědectví je obrovskou dávkou silné vůle, dokázat o té době mluvit, vrátit se k ní. Dojemně a velmi hezky sepsáno. Představa té doby je děsivá, … lidé se ráno probouzejí a neví jestli večer budou usínat do dalšího černého dne. A sami o tom nerozhodují. Takových knih z naší historie nebude nikdy dost, … a + vykřičník pro naši budoucnost!
Srovnáním s ostatními knihami z této doby a z tohoto místa byla stylem psaní těžko čtivá. Spíše se zaobírala vnitřními pocity a úvahami. Skákání z časových os tomu nepřidalo. Kdybych z jiných knih neznala soukolí Osvětimského pekla, tak bych se asi hodně ztrácela.
Jak jinak, zase skvělá Marsonsonová. Hlavní dějovou linii dokáže okořenit tak, že jsem knihu nemohla odložit.
Psychologický thriller, který se dobře četl, proto všech pět.
Jak jinak, než zase skvělá Carterovská pecka!!!!
Každou knihu umí napsat skvěle, promyšleně a děsivě navzájem.
Mrazivé, děsivé téma. Být NECHTĚNÁ a být neustále nechtěná a k tomu smutek, zoufalství, žít v pavučině lží, ze které nikdy nenašla cestu ven ....... Velmi temný příběh, ale opravdu skvěle napsaný.
Nebudu hodnotit zda se tento životní příběh skutečně stal a zda to bylo účelně smyšlené.
Je to kniha z doby, která nesmí být nikdy zapomenuta, stejně jako období holocaustu.
Kniha je čtivá, je to smutný příběh plný beznaděje a zoufalství, přežívání v nelidských podmínkách.
Pro nás, kteří jsme zvyklí si pustit vodu z kohoutku a napít se, kdykoliv chceme, ... pro nás těžko představitelné.
Opravdu emotivní, deník, který byl zazděn v Terezíně, aby pak mohl být doplněn o další prožitá muka a pak se dostal do našich rukou. Děkuji za tu možnost. Číst něčí minulost z této doby je pro mě větším přínosem než otevřít knihu historie. I když se snažím si to vždycky představit, tak to prostě v tom popisovaném měřítku nejde. Je to za hranicí toho, v čem žijeme teď. Něco tak příšerného se nedá.... S úctou jim všem, kteří to v té době museli prožít ...
Zasloužený plný počet hvězd! Krásně napsaná kniha, s bohatým ač smutným dějem, protkaným pravdou Stalinovské doby. Po přečtení knih z této doby, vždycky přemýšlím, proč se nenašel nikdo, kdo by Hitlera a Stalina dokázal včas zastavit. Kam to až došlo, že po desítkách let tu čteme knihy, ze kterých nás mrazí.
Děsivé, pravdivé.
Pár knih jsem na toto téma přečetla a věřím, že nic v této knize není přidáno, i když chvílemi kroutíte hlavou a říkáte si: ne, ne, ne...
Než je vlak odvezl do pekla, nikdo z nich neměl potuchy, kde mají až hranice, co dokážou snést a vydržet.
Knihu řadím mezi ty, které mi něco daly, i když s dobrou náladou, to nemá nic společného.
Takové jemnější čtení z této doby. Román je sice založený na skutečných událostech, ale neopírá se vždy o historická fakta. Pokud tuto knihu beru jen jako román, je čtivá, je to dojemný smutný příběh mateřské lásky.