Populární knihy

Nové komentáře u knih Jana Kolaříková

Vaříme zdravě, chutně a hospodárně Vaříme zdravě, chutně a hospodárně

Kuchařka staršího vydání obsahující recepty klasické české kuchyně.
Radka1911


Vaříme zdravě, chutně a hospodárně Vaříme zdravě, chutně a hospodárně

Knihu jsem dostala v 16 letech, v roce 1981 a byla děsně naštvaná, proč mi naši takhle zkazili Vánoce. Neměla jsem v nejmenším úmyslu se vdát a natož někomu vařit. A v roce 1985, kdy jsem se vdala jsem tuto knihu vzala na milost a stala se z ní moje největší pomocnice, de facto i kamarádka, protože co ta si chudák vyslechla ...hanba mluvit. Za to, že troufnu si tvrdit celkem slušně vařím a kynuté buchty, knedlíky s gulášem a ve finále i svatební menu jsem zvládla , vděčím této knize a je neustále součástí mé kuchyně. Sáhnu po ní i dnes, vysvětlení, proč a jak se to či ono vaří, peče, nakládá je prostě dokonalý návod , jak začít vařit...a ta detektivka, jak to dopadne ...za mě nejlepší kuchařská kniha, co jsem kdy držela v ruce.... celý text
Vendula897


Vaříme zdravě, chutně a hospodárně Vaříme zdravě, chutně a hospodárně

Každý nějak začínal a devatenáct vydání hovoří samo o sobě, že je kuchařka oblíbená a jistě obstojí i vedle dnes vydávaných. První jídlo, které jsem podle ní vařil byl rýžový nákyp se švestkami.... celý text
draka



Vaříme zdravě, chutně a hospodárně Vaříme zdravě, chutně a hospodárně

Tak tohle, to je Bible mých 19 let, kdy jsem vyměnila studia za těhotenský průkaz a svobodný a prohýřený život ( juj... byl to jeden velký flám) za svoji vlastní domácnost. Maminka mi dala tuhle kuchařku a já se tvářila nadmíru kysele. Maminko promiň. Když jsem jako namachrovaná , všeznající mladá paní poprvé stoupla ke sporáku, jakože udělám švestkové knedlíky a po neúspěšném uvaření čehosi , co jsem vyhodila do koše, abych nebyla odsouzena za vraždu novomanžela ( a stejně by si to zasloužil...) a to cosi do rána rotovalo po odpadkovém koši- věřím tomu, že tahle neurčitá hmota skáče někde určitě dodnes- jsem sáhla s vděčností po této knize. A beru ji do rukou do dnešních dnů. Jsem ji vděčná za mnoho. Za to, že moje děti jezdí domů a těší se na buchty, na svíčkovou, jsem ji vděčná za to, že jsem se přestala v masně bát, až se mě zeptají co chci a já budu za blbce ( týden po svatbě jsem udělala polévku z masa na řízky, ten řezník, co mi ho prodal se popadá smíchy za břicho ještě dnes a moje maminka tenkrát nebyla daleka infarku) , jsem ji vděčná, že mi "po lopatě" ukázala, jak to maso naporcovat, jak vykostit kuře....prostě bez této knihy by moje děti zemřeli hlady, s tehdejším manžel bychom se rozvedli okamžitě a ne až za 15 let ( to by zas taková škoda nebyla- ale to je život :-) ) a já pomalu získávala jistotu za sporákem, i když jsem v 18 letech, kdy jsem studovala prohlašovala- vařit nebudu a ponožky nelátám. Díky této knize vařím a ráda ( ale ponožky opravdu nelátám, zjistila jsem, že mám alergii na jehlu a na nit, tak neriskuji zdraví :-) )-... celý text
Damato


Vaříme zdravě, chutně a hospodárně Vaříme zdravě, chutně a hospodárně

O té to knize se dá napsat komentář příliš krátký nebo příliš dlouhý. Zdědila jsem exemplář prvního nezkráceného vydání a nemůžu si ho vynachválit. Kuchařka respektuje tradiční kuchyňské vážení v dkg (jak já nenávidím ty recepty s frontama nesmyslných nul a časté chyby v nich). Dále se můžete spolehnout, že recept je na množství pro běžnou rodinu 2 + 2-3 (nestane se vám, že navaříte pro regiment nebo pro sýkorky). Recepty jsou důsledné a neponechávají nic náhodě. Najdete tam však i vše o stolování, prostírání, skladování potravin – od rozklepnutí vajíčka po stahování uhoře. V dětství jsem hledávala klasické recepty na makovou nádivku nebo moravské zelí, až později jsem si povšimla, že tam jsou i recepty na úpravu kvíčal, sluk, humrů, šneků, obskurních zelenin, ...co si jen vzpomenete. Velmi příjemné je i ztrojování receptur – např. třené těsto ve třech variantách – jemné, běžné a levné. Každé je s přepočtem surovin a uděláte si dobrou povšechnou představu, co která ingredience pokrmu dodává a co se tedy dá nahradit čím a v jakém poměru. A ta nepřeberná množství omáček, nádivek, pomazánek, bylinkových čajů, moučníků, cukrového, polévek. A samozřejmě veškerou klasiku, na niž si vzpomenete. V sekci hromadné stravování pak naleznete recepty upravené pro větší množství osob, a ačkoliv se vám třeba jen párkrát za život stane, že budete muset nakrmit 20 lidí najednou, budete vděčni, když vám někdo propočte ingredience a potvrdí odhady a řekne třeba jak velké nádoby si připravit. Takže na rodinné sešlosti bez obav uvaříte hovězí vývar s játrovými knedlíčky a dančí guláš s knedlíkem, aniž by vám zbylo nebo pochybělo. Pakliže toužíte mít doma kuchařku, na niž se můžete spolehnout, tak s touto nesáhnete vedle.... celý text
Noita