Radka1911 Radka1911 komentáře u knih

Otcomilky Otcomilky Simona Monyová (p)

Příjemná humorně napsaná odpočinková kniha o vztazích dcer k otcům, ale i o láskách a životních osudech několika postav. Doporučuji ke strávení jednoho příjemného odpoledne.

06.12.2024 5 z 5

Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Napínavý a skvěle napsaný thriller. Určitě doporučuji

29.11.2024 4.5 z 5

Sebemilenec Sebemilenec Simona Monyová (p)

Krásně napsaná kniha o tom, jak neposlechnout "vlastního čertíka - našeptávače" a nechat si ničit život nezodpovědným, sebestředným partnerem. Jako mnoho předchozích komentujících, i já jsem téměř od začátku knihy věděla, že příběh je inspirován autorčinými vlastními zážitky.

29.11.2024 5 z 5

Šikmý kostel 2 Šikmý kostel 2 Karin Lednická

Paní Lednická dnes obdržela od prezidenta republiky státní vyznamenání za svoji tvorbu. Veliké díky nejen za krásnou rodinnou kroniku, ale i za to, že svými historickými romány odehrávajícími se v prostředí ve kterém žije se zasloužila o zpopularizování života a popsaných událostí. Mnohé z toho co se v okolí Karviné událo, jsem netušila. Děkuji. A doporučuji ke čtení, krásné dílo.

28.10.2024 5 z 5

Opiju tě rohlíkem Opiju tě rohlíkem Simona Monyová (p)

Jako všechny knihy Simony Monyové které jsem dosud přečetla, je i Opiju tě rohlíkem nesmírně čtivě napsaná. Spisovatelka napsala průměrně jednu knihu ročně a s každou knihou si dala nesmírnou práci. O její smrti a jejím nešťastném manželství všichni víme, i o tom, že hlavní postavy v jejích knihách se navzájem lišily, ale "myšlenky byly její vlastní". Krásně se to četlo a myslím, že je to jedna z jejích pokud ne nejlepších, tak rozhodně lepších knih. Knížka není ani veselá a rozhodně to není červená knihovna, ale doporučuji k přečtení.

22.09.2024 5 z 5

Dědina Dědina Petra Dvořáková

Velice čtivá sonda do venkovského života, Petra Dvořáková skutečně umí poutavě psát lehce uvěřitelné příběhy ze života. A ještě že jsem Dědinu nečetla před jedenácti lety kdy jsem se nadšeně stěhovala z Prahy na vesnici...

21.09.2024 5 z 5

Svatojánské ořechy Svatojánské ořechy Lenka Chalupová

Dojemné a krásné čtení. Všechny tři díly série mne doslova vzaly u srdce, autorka stvořila dokonalé dílo. Rozhodně doporučuji.

09.09.2024 5 z 5

Vnučka Vnučka Bernhard Schlink

Těžká, náročná kniha.

06.09.2024 3 z 5

Páté jablko Páté jablko Lenka Chalupová

Poutavě napsaná rodinná sága odehrávající se v rozmezí několika let po druhé světové válce. "Příběh je smyšlený, ale některé osoby skutečně žily a jejich osudy byly inspirací k napsání této knihy." Do knihy jsem se naprosto vžila hned od začátku čtení, zaujaly mne všechny postavy a se všemi jsem soucítila a představa že jakýkoli z těchto osudů je pravdivý byl mě vyvolává hluboký smutek. Je to jedna z knih která ve mě bude ještě ještě dlouho doznívat. Protože Předmostí u Přerova s kostelem svaté Máří Magdaleny neznám, našla jsem si lokalitu na Google mapách. Nedělejte to.

30.08.2024 5 z 5

Vraní oko Vraní oko Michaela Klevisová

Klasická detektivka od Michaely Klevisové. Tento díl byl poněkud více popisný než předešlé, závěr překvapivý. Počet stran hlavně ve středu knihy bych poněkud snížila, ale myslím že je to hlavně můj problém. Každopádně doporučuji ke čtení.

25.08.2024 5 z 5

Zloději zelených koní Zloději zelených koní Jiří Hájíček

Kniha popisuje několik let života zaníceného hledače vltavínů, člověka snažícího se žít svým životem podle svých vlastních ideálů. Příběh je místy zajímavý a určitě to není nijak veselé čtení. Přečteno za jeden večer, a jsem ráda že jsem to dočetla a že to mám za sebou. Nadšení nesdílím.

16.08.2024 3 z 5

Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Krásná, emotivní kniha založená na historických událostech.

16.08.2024 5 z 5

Co neodvál ani čas Co neodvál ani čas Hana Marie Körnerová (p)

Soubor obsahuje romány Stanice odložených lásek a Dokud se budeš smát. Krásně se to četlo, životní osudy kamarádek v sedmdesátých a osmdesátých letech až do období roku 2002.

10.08.2024 5 z 5

Stanice odložených lásek Stanice odložených lásek Hana Marie Körnerová (p)

Krásná, čtivá kniha o nelehkých osudech dvou kamarádek z období sedmdesátých a osmdesátých let.

10.08.2024 5 z 5

Oněgin byl Rusák Oněgin byl Rusák Irena Dousková

To se mi líbilo moc, asi i víc než Hrdý Budžes. Hlavní hrdinka studuje na gymnáziu, odmaturuje... Je to vtipné, zároveň je to i smutné. Tu dobu ve které se děj odehrává jsem v jejím věku a ve stejný čas prožívala taky, takže pro mne i nostalgicky smutná vzpomínka. Rozhodně doporučuji, ale Michal David ani Kotvald s Hložkem by z některých výroků určitě radost neměli. Pro mne to je krásná kniha.

16.07.2024 5 z 5

Panenka Panenka Joy Fielding

Nádherný ženský thriller popisující rodinný vztah matky a dcery. Z knihy mne mrazilo a tak to asi mělo být. Skvělá kniha.

14.07.2024 5 z 5

Cesta smyslnosti Cesta smyslnosti Nedjma

Kniha má hodnocení 44%. S tímto se absolutně ztotožňuji, včetně předchozích komentářů o nesmyslnosti vydání této věci. Proč literatura naučná, proč biografie a memoáry? Já si knížku na základě toho koupila, a vyhozené peníze. Doslova.

14.07.2024 1 z 5

Co život dal a vzal Co život dal a vzal Betty MacDonald

Autorčin autobiografický román Vejce a já doslova miluji. Co život dal a vzal je dalším pokračováním jejího života, opět pěkně napsáno.

14.07.2024 3 z 5

Černá vdova Černá vdova Yasmina Khadra (p)

Děj románu se odehrává v Tel Avivu. Je to příběh lékaře od kterého odjíždí manželka na návštěvu za příbuznými. Krátce poté je konfrontován s děsivou skutečností - jeho žena spáchala jako "černá vdova" teroristický atentát. Kniha je velice napínavá a krásně napsaná.

14.07.2024 4 z 5

Děti na zabití Děti na zabití Milada Golobová

Důležitá a hrozná autobiografická kniha o domácím týrání malé holčičky. Není to vůbec příjemné čtení, ale bohužel je nutné aby se takové případy dostávaly na veřejnost.

14.07.2024 4 z 5