Nové komentáře u knih Max Lugavere

„Kniha se mi líbila je zajímavá a skvěle vysvětluje fungování těla pomocí jídla. Už pár knížek ohledně jídla mám přečtených, ale tahle se mi zdála zatím nejjednodušší na pochopení“... celý text
— Ryšava

„Už toho o zdravém stravování začínám mít načteno tolik, že mi připadá, že se točím v kruhu. U Geniálních potravin tomu ale tak nebylo. Autor přichází se zajímavou formou - do osobního příběhu nemocné matky pomalu vplétá odborný text, který brzy jakékoliv osobní prožitky zcela převáží. Kniha už je podle mého názoru lehce za hranicí populární literatury a blíží se spíš k vědeckému zpracování.
Autor představuje ideální jídelníček, který kompenzuje negativní dopady dnešní doby na zdraví. Myslím, že dodržovat všechna doporučení je naprosto neudržitelné. Knihu tedy spíše vnímám jako obecný návod - jaké tuky používat, které potraviny spíše zařadit a které spíše vyloučit. Koneckonců z předestřených závěrů plyne, že s velkou pravděpodobností stačí nepodléhat svodům západních stravovacích návyků a riziko vzniku řady civilizačních chorob se významně sníží.“... celý text
— angloumene

„Přiznám se, že jsem tuto knihu četla velmi velmi dlouho, ačkoli mě tématika zdravého stravování a zdravého životního stylu zajímá a očekávala jsem, že ji shltnu jedna dvě. Stále jsem měla pocit, že každou chvíli musí přijít něco nečekaného, překvapivého, ale ono to nepřicházelo, a tak se mé návraty ke knize více a více protahovaly. Celkově mám pocit, že kniha sází hodně na "chytlavý" titul. Řada informací je jistě zajímavá, ale jak již zmiňovali recenzenti přede mnou, připadají mi některá doporučení extrémní a nevyvážená. Proto je pro mě osobně kniha spíše zklamáním a jako komplexního rádce ji určitě brát nebudu.“... celý text
— Clea3112

„První indicie ke zvýšené obezřetnosti: superpotraviny, geniální potraviny apod. - nic takového neexistuje (a už vůbec ne univerzálně pro všechny)
Druhá: bestseller New York Times - nemalá část knih, která je v poslední době u nás přeloženo a propagováno jako bestseller odněkud z USA apod., je zbytečným brakem dobrým pro lidi bez naprostých základů a zdravého uvažování v dané problematice, či spíše až se škodlivým dopadem, pokud někdo bezmezně věří subjektivitám autora
Třetí: knihu napsal novinář - ne všechny pop. naučné či hraničně i odborné publikace od novinářů jsou špatné, ale kompiláty z informačních zdrojů bez hlubších vědomostí řešeného problému a kritického myšlení nezaručují objektivní a hodnotný příspěvek
Čtvrtá: nakladatel - u konkrétního je třeba uvážlivě filtrovat, co je pravdivé, hodnotné a přínosné, a co jsou jen nepodložené domněnky autora, které jsou takto halasně vytrubovány do světa a vnucovány pro přijetí jako jediných správných“... celý text
— Michal_

„Mně opravdu některá doporučení připadala mimo. Luštěniny jíst pouze výjimečně? Ke svačině avokádo se solí? Jedná se prakticky o keto dietu, ale myslím dost neudržitelnou.“... celý text
— Per-quiee