Nové komentáře u knih Simone Beck
Umění francouzské kuchyně 2
„Dnes mi přibyla k první části francouzské kuchařky její mladší sestřička. Už to není 900 stran, jen necelých 800 :-). Po prolistování jsem kladně ohodnotila velké zlepšení. Podrobné návody doprovázejí skvěle provedené ilustrace.
Samozřejmě, že jsem tuto další obří kuchařskou knihu ani omylem nepřečetla, ba ani nečetla, když pominu úvod. Prolistovala jsem ji a hodlám v ní listovat dál!
Kuchařky se prostě nečtou slovo od slova jako napínavé romány... I když vaření bývá činnost velice často napínavá...
První pokus, hovězí po Burgundsku (zdroj - 1. díl) nebyl vůbec tak složitý, jak se zdálo na první pohled při čtení receptu. A když jsem do kastrolu lila červené víno z láhve, připadala jsem si úplně jako Julie z filmu Julie a Julia a cítila jsem se... přímo skvěle!
Člověk se učí, dokud je živ! Doufám, že zvládnu a využiju alespoň některé recepty z mnohých, které nám Julia Child v obou knihách nabízí.
Protože ale nejsme na stránce o vaření, tak dosti již o tom. Pouze konstatuji, že maximálně záleží na kvalitě použitých surovin, to je základ všeho. Pokud člověk není analfabet a dokáže dodržet recept, dílo se musí podařit.
Takže i když u mě tentokrát nefiguruje kvalitní burgundské víno, nýbrž chuť Francie měl dodat laciný patok, který má bohužel jen hezkou etiketu, ale nic víc, ani jsem neměla 12 až 16 malých cibulek, tak jsem je vynechala, doufám, že na první pokus... to bude k jídlu :-).
Bon apetit! :-)“... celý text
— alekis
Umění francouzské kuchyně
„Nešlo to jinak, po drobném zápolení se sebou samotnou, neboť kupování knih jsem velmi omezila, jsem si pořídila francouzskou kuchařku! A do neuspořádané sbírky knih receptů, kterých mám možná i víc než třicet, a bezpočtu sešitových vydání a kuchařských časopisů... přibyla nová, rozkošně baculatá - téměř 900 stran! - přítelkyně :-).
V popisu knihy je uvedeno stran 720, ale to, co držím v ruce jich má bezmála opravdu 900!
Jak jsem se k této parádě vůbec dobádala? Jakou cestou?
Přítelem z DK (díky, kámo!) mi byl vřele doporučen životopisný seriál Julia (2022-23) o autorce této oblíbené, proslavené a mnohokrát vydávané kuchařské knihy. Naštěstí, vydané i u nás!
Seriál se mi moc líbil, hlavně díky skvělé hlavní představitelce, ale též četným dalším postavám - přestože jsem si téměř jistá, že si autoři popisovaný úsek Juliina života trochu upravili. Budiž!
Samozřejmě nešlo vynechat ani film Julie & Julia (2009), ovšem ani seriál, ani film tady nemám v úmyslu popisovat.
Díky tomu jsem se ale rozhodla, že musím... Musím ji mít!
Co tedy říci ke kuchařské knize, ke které doufám brzy přicestuje i druhý díl. Je hodně objemná, bez dnes využívaných fotografií jídel, jsou to prostě strany plné textu... Plné receptů, které asi všechny nevyzkouším. Rozhodně vynechám humra a vůbec mořské plody, ale jinak zkusím, co to jen půjde.
Už teď, když v ní jenom listuji a čtu, mám pocit... že začínám nasávat atmosféru... Mám pocit, že když ne úplně, tak aspoň zčásti odhaluji a věřím, že po čase odhalím to úžasné nádherné umění...
Umění francouzské kuchyně! :-)
Bohužel mi k naprosté radosti a spokojenosti schází její životopisná kniha Můj život ve Francii, ale doufám, že ji také časem získám.
P. S. Na you tube jsou k vidění originální černobílé filmečky, které Julia natáčela pro TV. Většina je starších, něco málo novější... Má svérázný styl, podle mě si vůbec nehraje na nějakou celebritu. Jednoduše řečeno, učí americké hospodyňky vařit francouzské dobroty.
Bon apetit! :-)“... celý text
— alekis
Umění francouzské kuchyně
„Skvělá a do detailu propracovaná kuchařka. Není divu, že jí Julia Child společně se Simone Beck a L.Bertholle psaly několik let. Doporučuji i filmové zpracování - Julie a Julia!!!“... celý text
— Eva_H1970
Umění francouzské kuchyně 2
„Našla jsem tam spousty zajímavostí, ale na běžné vaření to není:-)“
— Nymfadora.T.
Umění francouzské kuchyně
„Báječná kuchařka. Jen se tak probíráte recepty a už se vám sbíhají sliny. Trochu mě tedy vadila zmatečnost v množství používaných surovin. Někdy jsou to šálky a lžíce, někdy gramáž. Navíc mám u několika receptů pocit, že buď došlo k tiskové chybě, nebo ke špatnému převodu že stran překladatele/korektora.“... celý text
— MagdaFish