Domácí kuchařka diskuze
Magdalena Dobromila Rettigová
Nejslavnější dílo M. D. Rettigové vyšlo v roce 1826 pod názvem Domácí kuchařka aneb pojednání o masitých a postních pokrmech pro dcerky české a moravské. Na rozdíl od dnešní české kuchyně se v dobách Rettigové na stole měšťanské rodiny mnohem častěji než vepřové objevovalo maso hovězí. Tomu je proto v knize věnována zvláštní kapitola, zatímco všechna ostatní masa jsou zahrnuta do jedné kapitoly, kterou autorka pojmenovala zadělávaná jídla. V ní je větší pozornost věnována drůbeži a telecímu masu, ale objevuje se i vepřové, kůzlečí a skopové. Zajímavá je kapitola věnovaná zelenině, kterou Rettigová nazvala zelené věci. Tehdy se ale zelenina nejedla syrová, vždy musela být nejprve tepelně upravena. Syrová zelenina nepřipadala v úvahu, nenašli byste ji ani v kapitole o salátech, kde vlastně není nic, co si dnes představujeme pod pojmem saláty. Rettigová zde nepovažovala za nutné popisovat přípravu okurkového či hlávkového salátu, kterou podle ní měla znát každá zkušenější kuchařka, a tak se v ní objevují jen takové nevšednosti jako jsou smažené švestky nebo sladký salát z žemlí a ovoce.... celý text
Diskuze o knize (0)
Přidat komentářAutorovy další knížky
1986 | Domácí kuchařka |
1919 | Kuchařská kniha |
2015 | Kafíčko a vše, co je sladkého |
1822 | Mařenčin košíček |
1881 | Malá domácí kuchařka |