Co je to za knihu - IV
Ne, ne. :-) Bohužel. Dám nápovědu: Knížka není vůbec o Hemingwayovi, nýbrž o postarším muži jménem Mike, který ztratí práci a postavení.
Světoznámou kavárnu jednu znám docela dobře (pečou tam skvělé "buchteln" neboli buchty - jako od babičky, jen jsou menší) - Hawelkovi ve Vídni - ale ta to jistě nebude, představa vídeňana utíkajícího před býky... :)
Správně Agi! Mně to teda přišlo dost lehké, ale asi jsem měl vybrat ukázku, kde se to líp pozná. :-)
tyzik nic, tak s dovolením něco opíšu já:
T. S., nar. 24. 7. 1910, svobodná, pochází z malozemědělské rodiny, organizována nebyla nikde ani před válkpou, ani po roce 1945, je bezpartijní. Její poměr k dnešnímu lid. dem. zřízení nedá se hodnotit kladně, jakož i ke kolektiv. práci v JZD, do nějž se se svým polem o výměře 1,6 ha odmítá zapojit. Účastna veřejného života není, avšak za nečinnou se pokládat nedá, neboť se stýká s mnoha občany, kteří ji vyhledávají pro její údajné léčitelské schopnosti, což dělala jak za války, tak i nyní. Tuto její pověst odsuzují místní soudruzi proto, protože se jedná o podvod na důvěřivých a nepokrokových našich československých občanech. Z tohoto důvodu jsme nuceni hlásit, že charakterové vlastnosti má špatné, neboť se soustavně obohacuje na úkor společnosti, a to příjmy za zmíněnou léčitelskou činnost spojenou s černým obchodem s bylinami.
Rodinný život taktéž nevede spořádaný, je známo, že se stýkala s J. R., nar. 17. 1. 1884, bydlištěm ...... č. p. 98, kterýžto byl bratrancem její matky, a z tohoto nesezdaného svazku vzešly dvě děti, které obě krátce po porodu zemřely, 1939 a 1942. Dodávky plní.
Práci čest!
Přečteno 528 uživateli,hodnoceno 90% a je v první stovce nejlepších knih. Je tak?
Ta kniha je krásná. Na horní části desek (a nejspíš i na přebalu, ten ale nemám k dispozici) je část reprodukce obrazu Antonína Mánesa Krajina [Bouře u Cibulky], dolní část je smetanově bílá.
Autorka - spisovatelka a kurátorka a milá tvář - rodačka brněnská - bude mít 31. října narozeniny (kterým se říká Kristovy roky).
Když člověk tuhle její knihu čte, přistihuje se často při tom, jak si polohlasem trpce mumlá: "svině komunistický"...
Text příspěvku byl upraven 06.10.13 v 09:56
Ahoj všichni, kdysi jsem četla knížku (nejsem si úplně jistá, jestli to nebyla povídka:-( ), děj si moc nepamatuju, ale vystupovala tam žena, která si nechala vyholit hlavu a tělo si nechala potetovat vosami včetně hlavy. Měla tuším přítelkyni, spolu šily oblečení. Vím, že jsem toho o knize moc nenapsala, ale třeba si někdo na název vzpomene:-) Díky moc:-)
Ano, samozřejmě, úžasné Žítkovské bohyně úžasné Kateřiny Tučkové.
(tu celoplošně potetovanou odvážnou ženu bohužel neznám)
Tyziku, i když to tak nevypadá, tak i já někdy pracuji, takže trpělivost prosím :-D
Mám tušení, že už tu ukázka z této knihy byla někdy na začátku, kdy jsem ještě nehádala. Říkám si, že seznam účastníků této hry se zlehka obměňuje, takže ji dávám znovu. Snad vám to nebude vadit.
Ukázka:
Používal jsem čárku špatně. Menuje se interpunkce. Slečna Kinnianová mi řekla abych se na dlouhý slova díval do slovníku takže se naučím je psát správně. Řek jsem co na tom sejde když je stejně neumím přečíst. Řekla to je součást tvojí výchovy takže se ode dneška budu dívat na všecky slova o kterých nevím jistě jak psát.
Rovnou i první nápověda: I když je mu to podobné, tak Tyzik to nepsal :-)
Daniel Keyes a jeho Růže pro Algernon. SuperFrankie můžeš pokračovat :-)
Žena způsobila, že jsem se vysmíval smrti a dálce, že jsem pohrdal únavou a spánkem. Zabil jsem muže, mnoho mužů, z lásky k ženě, teplou krví jsem křtil naše zásnuby nebo smýval skvrnu přízně k jinému. Klesl jsem do smrti a do bezecti, kdy jsem zradil své druhy a četné hvězdy svou hlavou kvůli ženě nebo spíš kvůli soběm protože jsem po ní tolik toužil.
Snad teď nebudu diskuzi tolik blokovat.
Omlouvám se, ale až teď jsem se dostal k počítači. :-)
Musím se líp naučit vybírat ukázky.
Autor byl komunista a knihu dokončil 2 roky před svojí smrtí v roce 1914. Odehrává se ve vězení a hlavní hrdina je uvězněn za vraždu. Vezeň se jmenuje Darrell a zžírá ho rudá zloba.
Je to Tulák po hvězdách od Londona. Rovnou předávám štafetu tomu, kdo má zájem, dlouho se nedostanu na internet.
Je to on. :-) To jsem opravdu vybral tak špatnou úkazku? Mně se tahle pasáž o ženách vryla do paměti.
Ani tady nechce nikdo vkládat ukázku? Tak jedna z mé sbírky:
V garáži byla zima a já jsem se třásl na celém těle, chladnou zuřivostí i hlubokým strachem. Lízal jsem si spálenou kůži a hladil si ruku, ve které mně škubalo. Nejradši bych řval, ale nechtěl jsem, aby se matka radovala, že mě slyší brečet. Musel jsem být statečný. Mezitím jsem zaslechl, co matka nahoře říká Ronovi: prý je na něho pyšná a nebojí se, že by se z něho vyklubal zlý kluk jako z Davida.
Lensilee neber to tolik za nás ale to je jedno na tom Míšovi nam dej prosím nápovědu prosím
Tyziku od včerejší 15. hodiny koukám na nic nedělající diskuzi, tak se nademnou smiluj a povol mi dvě ukázky, prosím :-)
Vložit příspěvek