Fantasy pro muže
samozžejmě,že to není vina literatury,nic takového netvrdím. kdo nechce číst,tak nebude. a kdo číst chce,nepotřebuje k tomu seznam povinné četby. tož asi tak :-)
hm, jenže když bude číst jenom historky o temných elfech a trpaslících nebo ponurý skandinávský krváky, tak je to jako kdyby nečet.
Ale je naděje,že se časem dostane i k něčemu jinému..raději tak,než nečíst vůbec :-)
máš recht, že ta povinná četba moc nepomáhá, říkám, že je to zoufalá snaha. ale zkušenost mi říká, že kdo se během základní školy - ať už sám nebo s nějakou pomocí - nepropracuje k náročnější literatuře, ten už to pak nedohoní. Klidně může číst rodokapsy až do smrti.
woodward: To je úplná blbost, například já začal aktivně číst až někdy po pětadvacítce. Je to právě lepší v tom, že k tomu člověk přistupuje již s větším povědomím než v onom ranějším věku. I když je možné, že jsem v tomto směru spíše výjimka. Tak či tak v žádném případě neplatí, že kdo nezačal již na základce, tak už to nedožene. Opak je pravdou.
Text příspěvku byl upraven 13.09.16 v 18:57
jsi opravdu spíše výjimka. podle mých zkušeností je spousta lidí, kteří prošmejdí rodičům knihovnu v době, kdy tomu co tam najdou z větší části ani nerozuměj, ale aspoň něco v nich zůstane a k něčemu se třeba vrátí znovu až po letech (typickej příklad: já a Remarque. Doma se o něm mluvilo, tenkrát ho četl kdekdo, tak jsem zkusil nejdřív Na západní frontě klid a pak ještě Tři kamarády. Poprvé jsem to zhltnul někdy v šestý třídě, ale pořádně jsem to vstřebal až během gymplu). Znám spoustu lidí, kteří to dělali velmi podobně. A pak jsou lidi, který něco takovýho ani nenapadne, držej se detektivek a krváků všeho druhu a nic jinýho prostě neotevřou.
woodward: Já jsem v principu proti takovémuto povrchnímu generalizování, že pokud něco, tak něco... takto primitivně to v životě nechodí. Samozřejmě nezpochybňuji, že mnoho lidí, kteří v dětství nečetli, tak si v tom tolik cestu nenajdou. Já ale jako dítě knihy doslova odmítal. A dnes jsou pro mě jednou z hlavních náplní života. A určitě nejsem jediný, kdo to má takto netradičně postavené.
Gandalff007: To mě zajímá. Co způsobilo tu změnu z "nečtenáře" na čtenáře? Nějaký určitý okamžik?
R.E.M.: Jako já jsem k tomu určitý vztah měl, ale nijak aktivně jsem nečetl. Měl jsem zkrátka jiné zájmy. Změnilo se to, když jsem osobně poznal několik spisovatelů... :)
uznávám, že je to generalizování a že určitě existujou výjimky. ale většinou je to tak, jak jsem napsal.
No, to jsi tedy jasná výjimka. drtivá většina lidí pozná spisovatele leda když se ukáže v televizi.
Byl jsem na několika srazech. Pozvali mě tam známí spíše jako křoví, ale neminulo se to účinkem.
Gandalff007: Bezva, dík za info.
:-) Byla bych příliš zvědavá, kdybych se zeptala, který spisovatel/é tak úžasně zaujal/i?
R.E.M.: Několik českých autorů, hlavně autorů fantasy. Ale jde spíše o to, že jsem měl možnost si s nimi o literatuře popovídat, nejen o literatuře, o všem... o životě, o jejich inspiracích, o světových autorech, o všech tématikách... a tak dále. Hodně to změnilo můj pohled.
Lector: Jenže zde je řeč o beletrii, ne o naučné literatuře, která pochopitelně k zábavě určena není :) Beletrie je pro 99% čtenářů primárně zábava.
Lector: Pojmem "Veškerá literatura" chápu veškerou uměleckou literaturu. Naučnou literaturu, ačkoli má onen termín přímo ve svém názvu, nepovažuji za literaturu, ale za různé formy učebnic.
to je ale pitomost. co třeba literatura faktu? tam o umění ve smyslu krásné literatury nemůže být řeč, ale učebnice to rozhodně nejsou.
Literatura faktu pochopitelně patří do oné umělecké sféry. Literatura faktu totiž není ani omylem reálný přepis skutečnosti, ale pouze autorův stylizovaný pohled na onu skutečnost.
Lector: Popsal jsem to celkem jasně. Jde pouze o chápání slov. Pokud to nechápeš... je mi líto.
prokristapána, přeložil jsem nevímkolik stránek literatury faktu a s uměním to nemá co dělat. pokud ten autor není šarlatán, potom má jedinej záměr: seznámit čtenáře jakž takž čtivou formou s tím, o čem se rozhodl psát. Pokud je šarlatán a nacpe do svých knih domněnky a nepodložené teorie, tak je to prostě blábol, ale umění to není.
Vložit příspěvek