Filosofování pod starým mohutným dubem
Terrore, někteří lidé tu možnost, o které píšeš, využít nechtějí. Vzhledem k tomu, že očkování je dobrovolné, je podle mne vhodné toto jejich rozhodnutí respektovat.
A pak jsou tu i lidé, kteří tu možnost ze zdravotních důvodů využít nemohou.
---
Jen doufám, že se to tu nezvrhne na novinkovskou nebo seznamzprávovskou diskusi...
PanPredseda: z toho bych strach neměla. V jiném vlákně možná jo, v diskusi taky jo, ale tady ne ;)
Jo! To je geniální nápad, Naias! Mýtné od Cherie Priest a Později od Kinga je plán. V neděli večer podám hlašení, jak to dopadlo! Pokroky, myšlenky, na co ne/přišlo. Jupí!
A tak, dovolím si malou vsuvku... PanPredseda, jako chtějí oni, aby bylo respektováno jejich rozhodnutí, mělo by být respektováno i to, že zase ti druzí se chtějí cítit v bezpečí, když se rozhodnou poobědvat mimo svůj domov. A samozřejmě, mezi námi žijí lidé, a není to, bohužel, žádná minorita, kteří se nechat očkovat nemohou. A i ti mají právo na náš respekt. Proč mám ale pocit, dle diskuzí nejen na sociálních sítích, že ta první skupina se cítí být nadřazena, že jejich
svoboda má snad větší hodnotu? A tato jejich svoboda se projevuje i "fyzicky", bráním se použít slovo nařízení, a to jejich nulovou sociální kompeticí... vídám je denně v MHD, v krámech... A nejenom v souvislosti s "covidem". Oproti minulému roku, opět je zcela normální, že kychající a kašlající, tedy infekční, chodíme mezi lidi... Nežijeme na n nějakém ostrově, měli bychom tedy mít na paměti, že aby společnost fungovala, měl by každý z nás respektovat fakt, že má osobní svoboda není absolutní.
Text příspěvku byl upraven 06.11.21 v 10:48
Ad siena:
Trochu se v tom ztrácím. Kdo je první skupina a kdo jsou ti druzí?
PanPredseda, nemyslím si, že je něco ztrácejicího v mém příspěvku. Reagují jím na váš. Tedy, tou první jsou ti, kteří se rozhodli se nenechat očkovat, ne ze zdravotních důvodů.
Text příspěvku byl upraven 06.11.21 v 10:50
Nebuďte slušná, řekněte jména. Teda spíš napište očkovaní a neočkovaní.
Jsem si samozřejmě vědoma, že to je téma velmi citlivé s řešením velmi svízelným...
Text příspěvku byl upraven 06.11.21 v 11:03
Když se za současného stavu rozhodnou ti druzí (tj. očkovaní, ač zrovna oni podle mého názoru nejsou "ti druzí") poobědvat mimo svůj domov (což není základní lidské právo), tak by se měli cítit v bezpečí, protože pokud se setkají v restauraci s neočkovanými, tito mají být podle nařízení otestováni. Navíc ty první do jisté míry(!) chrání očkování, ať už před nákazou covidem, nebo jejím těžkým průběhem.
Spíš mne napadá otázka: Jestliže očkování chrání před nákazou jen do jisté míry, tedy je možné, že očkovaný člověk je nakažen a může infekci roznášet (byť podle dostupných informací kratší dobu než neočkovaný) a přitom se vůbec nemusí testovat, neměli by se o své bezpečí při obědě v restauraci strachovat spíše neočkovaní? ;-)
(A máme tu novinkovskou diskusi...)
---
edit: Co je "velmi světelné řešení" z Vašeho předchozího příspěvku?
Text příspěvku byl upraven 06.11.21 v 11:01
Ale abych úplně nezmařila racionální poznámku Naias... "objevila" jsem sice "ženské" čtení, přesto s jistým napětím, paní Charlotte Linkovou... Podvedená.
Text příspěvku byl upraven 06.11.21 v 11:22
PanPredseda, zůstala bych u toho co jste sám napsal, "novinkovská" diskuze.
PanPredseda: já do očkování nešla s myšlenkou, že díky tomu covid nedostanu. Ale že mě díky tomu covid nedostane na kyslík.
Ale pointa je jinde. Teď se dost lidí nechá testovat jenom kvůli smrknutí, aby to nebylo něco jiného než rýma, a dřív jim to bylo jedno a klidně i ostatní nakazili chřipkou. Prý je až polovina pozitivních z tohohle výsledku. Teď se nám to stalo v rodině. Po návratu z operace kašel. První věta obvoďáka, ať si zajde na test. Pozitivní. Ale bylo to bez komplikací, protože je očkovaný. Ale jo, hezkej dárek z nemocnice, to uznávám...
Do novinek máme daleko. Tak se lidi posílají kamsi a každej je doktor s třema vejškama ;)
... ještě menší dovětek. Tou sociální ne-kompeticí není jen nenošení respirátorů v uzavřených prostorech, ale i netestování se. A ještě jeden, samozřejmě, správná připomínka, Lenka.Vilka, bezpečí jsem měla dát do uvozovek.
Text příspěvku byl upraven 06.11.21 v 11:23
Siena: když jsem tady minule napsala, že dodržuji všechno, co je třeba, abych byla zdravá a s tim všichni, na kterých mi záleží, což sebou vezme i ty, které neznám, byla jsem označena slovem ovce.
Ale za mě je celý tohle zajímavý z jiného pohledu. Často se mi v práci stává, že ti bez ochrany mají potřebu komentovat moje rozhodnutí. Já si myslím svoje a nikdy bych na ně kvůli tomu nebyla zlá. Oni na mě občas zlý jsou. Takže, jak z toho ven? Nějak to tady zvládnout, než to bude za námi, pokud někdy bude? A mezitím se všichni buď hlasitě nebo potichu vzájemně nenávidět? Občas je třeba udělat něco, co se nám třeba nelíbí kvůli lepší budoucnosti. Nebo alespoň pocitu lepší budoucnosti, když to nevíme jistě...
Důležité je, aby to nebylo jen to avizované "novinkovské", tedy i "řetězové-emailové", kde se píše a kdo píše. Vzhledem k tomu, že na rozdíl od vakcín např. proti tetanu, vývoj těchto nových, logicky, probíhá v přímém přenosu a reaguje na cosi nové, tak informace o nich, o chování viru obecně, nejsou definitivní. A ještě chvilku nebudou. Ale, ještě vloni touto dobou se zdála být situace neřešitelná, beznadějná, jsme dnes ve zcela jiné... A že očkování, všechno očkování, není 100%, je fakt. Rozhodně to nemůže být argumentem proti očkování.
Text příspěvku byl upraven 06.11.21 v 12:34
Kočkování: Se vyjadřovat nechci a nebudu. Jen jsem chtěl zareagovat na "jedinou možnost" v příspěvku od Keri.H.
Naias: Konečně se chystám (vlastně už jsem dopoledne začal) na druhý díl Temné věže od Kinga. Jak se dostanu daleko rozhodne počasí - pořád je venku dost práce. No a jelikož to venku svítí, nepokvete četbě kvítí...
Text příspěvku byl upraven 06.11.21 v 12:34
Ad četba o víkendu: Plánuji dočíst Firewall od Mankella, tedy komisař Wallander. A pak se uvidí - asi Ostrov žen moře, na kterou jsem narazila díky Marice. Jsem na ní zvědavá.
Protože mám většinu času horu práce pro ruce i oči, "čtu" ušima a jelikož jsem objevila zlatý důl na Otakara Batličku kterého mám doma v knižní podobě sice už dobrých 20 let, ale nějak pořád nebyla ta správná nálada (o času nemluvě), dávám si ho teď a s uspokojením konstatuji, že i když foglarovky člověk může číst bez kritického pohledu jen ve správném věku (a po náležitě nekritické výchově :-)), tohle se naštěstí neomrzí.
Já jsem se začetl do předmluvy této knihy https://www.databazeknih.cz/knihy/zradne-srdce-12-povidek-235521
V pátek jsem načal posledního Pendergasta (Temný proud), ale jelikož jsem nečekaně vyfasoval víkendovou službu, tak jsem dnešek pojal pracovně, ale zítra si beru do práce Quo vadis. V Pendergastovi budu pokračovat v pondělí a úterý. :-)
Čtu Mně 13 od Filipa Topola a poslouchám Psí vojáky. Ale není to až taková depka, vyvažuju tím hodinovou koukačku na bagry (ano, dneska bylo fakt krásně) a dvojitou dávku procítěného přednesu o tom, jak krtek uzdravil myšku.
Tento týden čtu minimálně, ale pokud ano, tak otevírám Mocenskou posedlost, kterou jsem si vzala "na cesty". Zítra to bude obdobné.
Dnes jsem poprvé viděla straku zblízka, pouhé 2 m daleko.
A o pár hodin později další tři, ty už byly o něco dál, ale stále dost blízko, aby si je člověk pěkně prohlédl.
Text příspěvku byl upraven 06.11.21 v 22:40
Zážitek se strakou mne navnadil ke chlubení. :)
Zároveň si musím dát pozor, aby se tento příspěvek týkal knih, jinak se tu něco semele...
Takže, KNIHA, při svých toulkách přírodou rád fotím naši faunu. Specializuji se na hmyz a ptáky, co mi neuletí. KNIHA. Za nejvzácnější úlovky považuji AUTOR kudlanku nábožnou, která se u nás na Vysočině objevuje velice zřídka, pak mám krásnou rosničku zelenou a z letošní dovolené na Pálavě jak samce tak samičku roháče obecného. JEŠTĚ JEDNA KNIHA. Nejraději mám ale pavouky. U nich se mi ale žádný vzácnější exemplář odfotit nepodařilo.
A jaký je váš vztah k courání se přírodou a případnému lovu beze zbraní? KNIHA, AUTOR, ŽÁNR.
Vložit příspěvek