Zajímavá a neobvyklá přirovnání nebo úsloví, i nářečná
Před mnoha a mnoha lety jsem jako mladý chlapec pracoval u lešenářské party.
Parťák kreslil na papír schema lešení a jeho zástupce v úžasu zvolal:"Ty vole, ten maluje jak Mozart!" Na což parťák (zhnusen nevzdělaností svého viceparťáka) řekl směrem k nám ostatním:"To je debil! Mozart nemaloval, ten přece hrál na housle!!!"
Smrdí jak psí kšíry. Je slepej jak patrona a hluchej jak dělobuch.Padá to do tebe (jídlo) jak Němci do krytu. Jsem línej jak vandrák v červenci. Mám žízeň že bych vypil koze nápoj. Lítáš tu jak "šmetrlink"
Myslím, že tu ještě nezaznělo
"Má IQ tykve" a "Je to platné jako mast na dřevěnou nohu"
Potkat ho v noci, položím peněženku a utíkám. (Jde o vzhled.)
Když se někdo vrtá v jídle: dl(o)ubeš do toho, jak kura do kobylince.
newtory: Oceňuji přirovnání - "Duchaplný jako cintorín". Líbí se mi tak, že si takto obohatím slovní zásobu.
Text příspěvku byl upraven 26.02.15 v 22:17
...omlouvám se - vůbec nevím co tady je a není
...můj kamarád dojíždí do práce vlakem z menší vesničky. Nádraží- bouda v poli jak na větrné hůrce, ústřední topení je nejbližší kilometr daleko ....zima a vlak 40 minut zpoždění.
Přijel samozřejmě pozdě do práce. Dosedl na židli a dokonale mne rozesmál . Povídá : Tak dneska jsem zmrzlej, jak sobolí ho.no ....
lítat jak hadr na holi
tvrdý jak štolverk
kouká jak tele na nový vrata
vysmátý jak lečo
IQ houpacího koně
Pajonku, řekl bych, že toto hnojivo již tady proběhlo. Ovšem opáčko nic nezkazí-zvláště když je to i s příběhem :-)
Moc se mně líbí jedno z mnoha označení pro osobu cikánského původu - negativ.
Pije jak duha, chlastá to jak vodu, kouří jak prokopnuté kamna, hulí jak fabrika, pije o duši:)
Smrdí mu z huby jak žebrákovi z igelitky.
Je vyklepaný jak startka.
Text příspěvku byl upraven 05.03.15 v 06:17
"Čumět jako pulec do plechovky". Je to odsud - http://www.databazeknih.cz/knihy/ach-jo-27695
Text příspěvku byl upraven 05.03.15 v 09:12
Čumí na to jak černoch na zmrzlej kýbl.
Měl žízeň, že by vypil i mrtvýmu z oka. (nikdy jsem si radši nebyla jistá, co...)
Má kozy, že by mohla kojit vodníky z mostu. (pardon)
Má v hubě jak v polepšovně. (hnusně)
Má čitelný nohy. (Buď do X nebo do O)
Smrdí to jak mokrej cirkus.
z detektivky od Y. Sigurdardottir - Mrazivé světlo: "K užitečné stopě máš tak daleko jako beznohý invalida k vídeňskému valčíku"
Text příspěvku byl upraven 07.03.15 v 09:29
Tati vypadáš jako sto dolarů. (Nepamätám si reakciu otca) Né, tak zelený a pomačkaný. (Saul Bellow: Humboldtův dar)
Text příspěvku byl upraven 08.03.15 v 12:58
Vložit příspěvek