1984
George Orwell (p)
1984 je významný antiutopický román anglického spisovateľa George Orwella z roku 1949. Opisuje svet, v ktorom vládne absolútna totalita a podporuje ju permanentná vojna. Akýkoľvek priestupok proti kolektívnemu mysleniu Strany je kruto potrestaný, ľudská individualita sa stáva zločinom. Z tohto diela pochádza známy výrok „Veľký brat ťa sleduje!“.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2013 , Slovart (SK)Originální název:
Nineteen Eighty-Four, 1949
No, čítala som to už dávnejšie... A komentujem teraz, keď som si presne na toto spomenula pri čítaní tohto článku:
Komu by napadlo, že raz také niečo naozaj bude pravda? Taká škoda, naša Zem je tak krásna a nám ľuďom musí TAK VEĽMI šibať :(
Nic moc, nechápu to přehnané hodnocení... Není to moc čtivé - těšil jsem se až bude konec. Jde o "populární" téma totality, ale román samotný je slabý průměr.
„Nejlepší knihy jsou takové, které člověku říkají, co už sám ví.“
Jsem rád, že to mám za sebou a jsem ještě radši, že jsem to slyšel jako audioknihu a nemusel ji číst. Popisovaný příběh by mě bolel tím víc, čím pomaleji bych ukusoval řádky a stránky tištěné knihy. Lavíroval jsem, zda by se měla zakázat nebo naopak, zda by měla být naprostou povinností; může být stejně hrůzně inspirativní jako odstrašující. Je však neskonale nadčasová a díky Orwellovi za to, že je. Proto je dobré, že po ní může kdokoliv sáhnout a číst ji, když bude chtít a u toho by to mělo také zůstat. Vnitřek autorovy hlavy skrze jeho román nabírá děsivějších obrazů než celá tvorba H. P. Lowecrafta slisovaná do kapky laudana a rozmíchaná ve vašem absintu.
I když vždy je nějaká naděje… (snad)
„Takový svět, jaký jsi právě popsal, nebudete moci vytvořit. To je sen. Je to nemožné. Je nemožné vybudovat civilizaci na strachu, nenávisti a krutosti. Nebyla by schopná života. Rozpadla by se. Spáchala by sebevraždu.“
Je neuvěřitelné, že autor knihu napsal v roce 1947 a zachytil v ní téměř dokonalý obraz budoucí totality. Kniha není rozhodně oddechové čtení, ani se nedá číst na jeden zátah. Pro mě byla velmi depresivní, musela jsem ji často odložit. Jsem ráda, že to mám za sebou, protože číst ji podruhé určitě nebudu.
Jelikož jsem si knihu nevybrala k maturitě a ani jsem nijak zvlášť neměla potřebu si ji přečíst, teď přišla doba, kdy už jsem o něco starší a knihu jsem si chtěla z nějakého důvodu přečíst.
S čistým svědomím dávám pět hvězd, je to nadčasové až z toho běhá mráz po zádech, svět je tak beznadějný a krutý. Co mi dělalo trochu problém, byly kapitoly z Knihy, které byly složitější na pochopení. Konečná část příběhu byla emočně i psychicky vybroušená a poslední věta to dovršila.
Myslím, že sa neoplatí rozoberať význam diela, keďže tak urobilo už mnoho užívateľov predo mnou. Taktiež už netreba zdôrazňovať, aký inteligentný, geniálny vizionár spisovateľ bol. Mnohé jeho predpovede sa splnili počas komunizmu, mnohé sú neobyčajne platné v súčasnosti... (najmä všadeprítomné médiá, ktoré robia z ľudí stádo nemysliacich blbcov a stopercentná verejnosť všetkého, čo koná väčšina obyvateľstva - koľko je takých, čo odfotia nielen každé jedlo, než ho zjedia, ale aj nádhernú kompozíciu svojich nôh a záchodovej misy!)
Radšej sa chcem vyjadriť k vplyvu knihy na mňa. Čítala sa mi skvele, za dva dni som ju zložila, bolo to napínavé a desivé, teda ingrediencie, ktoré vyhľadávam. Lenže so záverom prišla ťažká vlna depresie. Toto je jednodznačne kniha, ktorá je najbezvýchodiskovejšia a najzúfalejšia zo všetkých, čo som čítala. Vysvetlím na príklade: Ak by sa v našej pokojne dedinke zjavil šialený vrah, zabednila by som dom a zapojila šedé mozgové bunky, ak by nastala invázia upírov, oprášila by som všetky vedomosti a pripravila koly, ak by vypukla vojna, utiekla by som do zahraničia, ak apokalypsa, do vesmíru... Prípadne sa dá za každých okolností umrieť nádhernou hrdinskou smrťou, ktorá pomôže mnohým... Lenže, ak by knihy pomaly vymierali, hudbu vyrábali stroje (čo je dnes aj pravda, lenže ešte vždy nám ostáva hudobné dedičstvo predkov), zužovali slovnú zásobu, zrušili lásku (!!!!!!), rodinu, priateľstvo, ZMAZALI HISTÓRIU... Jediné riešenie zavesiť na krk slučku a vyskočiť z okna... Jediné. Toto by som spravila po prvých dvoch stranách knihy. Nemohla by som žiť vo svete, kde neplatí, že dva a dva sú štyri...
"Člověk musel žít – a žil ve zvyku, který se stal pudovým – v předpokladu, že každý zvuk, který vydá, je nepřeslechnut, a každý pohyb, pokud není tma, zaznamenán." Muselo být šílené žít s takovým vědomím. Člověk není nikdy sám sebou a nemůže si odpočinout.
VÁLKA JE MÍR.
SVOBODA JE OTROCTVÍ.
NEVĚDOMOST JE SÍLA. – "Vlastně ani žádné myšlení nebude.", "Být pravověrný znamená nemyslet – nemít potřebu myslet. Pravověrnost je nevědomí.", "Dokud nebudou umědomělí, nebudou se bouřit, a dokud se nevzbouří, nemohou se stát uvědomělými." Tento systém vlastně úplně jednoduše využívá princip Maslowovy pyramidy potřeb.
"Člověk instinktivně skrýval své city, ovládal svou tvář a dělal totéž co všichni ostatní."
"Vrcholem veškerého kacířství je zdravý rozum, koneckonců jak víme, že dvě a dvě jsou čtyři?"
A co Facebook a jeho aféra? Práce tajných služeb? Kamery? Autor viděl mnohem dál, než do 80. let.
Přečetl ze zvědavosti. Depresivní čtení. Přineslo mi to jen blbou náladu. Stejně depresivní jako si pustit občas zprávy v televizi. Vylíčené zlo v knize v různých formách existuje. Stačí si přečíst třeba něco od těch, co utekli z KLDR. Velice podobné a tam je popsaná přesně realita všedního dne v oné zemi.
Skvělá vize budoucnosti , která se později stane v některých místech realitou. Klobouk dolu před Orwellem, odhadl lidstvo dobře. Hlavně pozor na pokoj č.101.
Na to, že byla napsána těsně po 2. světové válce, tak respekt! Totalita dovedená do distopické "dokonalosti". Jen mě tam parkrát potrápily nějaké logické nesrovnalosti, ale možná jsem jen dostatečně nepronikl do doublethinku ;)
Tak tohle byla dobrá vymejvárna mozku. Tohle je dobrej příklad toho, jak by vláda nikdy neměla vypadat. Každý výraz na tváři, každý pohyb, analyzován. Budete řízeni a to tím stylem, že vám bude řečeno, kdy budete vstávat, co budete dělat ve volném čase a dokonce, co si budete myslet. Při čtení se mi kroutily prsty u nohou vzteky nad nespravedlností, která v knize vládne, ale kdyby něco takového nastalo, rozhodně by s tím nikdo nic neudělal. Učebnicový příklad špatné budoucnosti.
Nedostižná kniha. Orwell je spolu se svým současníkem Exupérym můj nejoblíbenější zahraniční autor. 1984 je geniálně propracované proroctví, které se v podstatě beze zbytku vyplnilo. A stále vyplňuje. Stačí se jen podívat na úchylnou Kimovu Koreu.
Tema moc zajimave, ale obcas se nasly dlouhe a nezabavne pasaze. nejspis to bude tim, ze kniha je jiz pekne stara. I tak stoji za precteni, kniha neni moc dlouha
Tenhle významný počin se četl dobře, stránky ubíhaly a děsivá hesla a představa Velkého bratra mě nenechávaly klidnou. Protože jak mohl Orwell před tolika lety vědět, že sledování, vyslýchání, mučení, vymýšlení nových pravd může být docela dobře aktuální po takové době? Moc mě nebavila pasáž, kdy Winston četl Knihu, ale konec to vylepšil a vyrazil dech. Je to nadčasové a jsem moc ráda, že jsem si to přečetla.
Mám rád knihy George Orwella. 1984 je kniha, která působí na můj mozek, ale na Farmu zvířat nemá.
antiutopie, dystopie, kakotopie totalitní stát zfilmováno anglická literatura psychologické romány svoboda britská literatura vládní sledování občanů (surveillance)
2000 | Farma zvířat |
2021 | 1984 |
2015 | Na dně v Paříži a Londýně |
2007 | Válečný deník |
2015 | Hold Katalánsku |
Nemám rád politiku a politikov, napriek tomu som nútený ju vnímať a s nimi žiť. Plný počet za to, že práve oni by mali mať túto knihu na nočnom stolíku, v aute, v lietadle, v kufríku, v kancelárii na stole, na pultoch v parlamente, na každom WC, ktoré použijú... Mňa však nikto nedonúti vrátiť sa k nej po rokoch a dočítať ju.